OS-hoppet självsäker inför EM

I dag avgörs EM i gång i tjeckiska Podebrady och det svenska OS-hoppet Perseus Karlström är självsäker att bli den första någonsin att försvara titeln på 20 kilometer. –Det är vinst, inget annat, som gäller, säger han.

Perseus Karlström kan bli den första som lyckas försvara EM-titeln på 20 kilometer gång. Arkivbild.

Perseus Karlström kan bli den första som lyckas försvara EM-titeln på 20 kilometer gång. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Sport2021-05-16 09:07

Perseus Karlström har nyligen landat hemma i Torshälla utanför Eskilstuna efter en lång försäsong i Mexiko. Träningen har gått enligt plan och i säsongspremiären i spanska Murcia i mitten av mars slog han till med sin näst bästa tid i karriären.

Inte konstigt att självförtroendet är gott.

– Jag känner mig i väldigt bra form, jag har en aning om var jag är någonstans. Och det är ingen annan europé som hittills visat den klassen. Man kan aldrig känna sig helt säker, men mitt självförtroende är i alla fall på topp, säger 31-åringen.

EM i gång avgörs vartannat år och Karlström vann mästerskapet 2019 – samma år som han senare blev bronsmedaljör på VM i Doha, Qatar. Vinner han även söndagens tävling blir han den första någonsin att försvara titeln sedan mästerskapet infördes 1996.

"Jätteviktigt"

I år blir tävlingen dessutom extra viktig eftersom det är så pass få tävlingar som avgörs under pandemin. Karlström har inte tävlat sedan säsongspremiären i Spanien, och har i nuläget bara ytterligare en tävling – en världscup som också avgörs i Spanien i början av juni – inplanerad före säsongens stora mål, OS i Tokyo (gång avgörs i Sapporo).

– EM är jätteviktigt. Dels är det mästerskap och dels är det det stora vi européer har i år, alla borde vara formtoppade.

Det väntas också betydligt tuffare motstånd än under tävlingen i Murcia i mars när han slog till med supertiden 1.18.45 – tionde snabbaste tiden i världen i år.

– Förra tävlingen gjorde vi ingen toppning inför, men det har vi ju gjort nu, säger Karlström.

Men att det skulle gå ännu fortare nu på EM tror han trots allt inte riktigt. Mästerskapslopp tenderar att gå långsammare och bli mer taktiska.

– Tiden spelar ingen roll alls nu, jag ska tävla hela loppet. Det gjorde jag inte i Spanien, då körde jag mitt rejs efter sex kilometer. Nu är mitt mål bara att vinna helt enkelt. Ligga i tätklungan, och svara om någon gör något ryck

Har kapaciteten

TT: Har du någonsin känt dig i bättre form än under den här försäsongen?

– Nej det har jag inte varit. Det har varit lite tyngre de senaste veckorna i Mexico City, men då blev klimatet tuffare också. Men nu i Sverige de sista dagarna har jag tvärt om haft superkänsla på träningarna, så det känns bra.

Perseus Karlström är tvåa på världsrankningen på 20 kilometer gång och beskrivs som ett av Sveriges stora medaljhopp på OS. Något han själv håller med om.

– Jo men visst, jag skulle absolut säga att jag har kapacitet för att stå på pallen på OS. Det tvekar jag inte om alls.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!