Från en vardag som brukar bestå av resor, träning med kroppskontakt och internationella sparringpartners till en ny verklighet med utomhusträningar, mycket fysträning och padel.
– Ja, jag har hittat ett nytt intresse. Jag har börjat spela padel, kanske inte direkt någon hårdträning, men det är bra om man vill slappna av och ha lite roligt.
Första padelpasset gjorde hon för några veckor sedan.
– Jag blev fast direkt. Nu försöker jag spela så ofta jag har tid. Det blir några gånger i veckan i alla fall. Det är roligt att lära sig något nytt, jag känner att jag blir bättre för varje gång.
Stora förändringar i träningen
I veckan presenterade Sveriges olympiska kommitté (SOK) en kartläggning av hur de svenska OS-idrottarna påverkats av coronakrisen. 81 procent svarade att de kunnat träna på nästan som vanligt.
Det gäller inte Sofia Mattson, som har OS-brons och VM-guld på meritlistan. För henne har coronakrisen inneburit en stor omställning.
– Brottning är kanske den minst lämpliga sporten nu i och med rekommendationer om att hålla avstånd. Vi har försökt köra så mycket som möjligt utomhus. Jag har också bara haft en liten grupp med ett fåtal personer som jag tränat med, säger Sofia Mattsson och fortsätter:
– Men den största skillnaden för oss är att det inte går att resa. Vi brottare behöver sparring och vi är vana att resa mycket och att ha utländska gäster hos oss som vi tränar med. Det är svårt, för när man möter sina konkurrenter så får man hela tiden en mätning på hur man ligger till och vad man behöver träna mer på.
"Hade toppat formen"
Det var bara en vecka kvar till OS-kvalet i Ungern när Sofia Mattson fick besked om att tävlingarna skjutits upp.
– Jag hade toppat formen, det var bara vila och resa kvar. På ett sätt blev jag inte jättechockad för det var mycket som hände just då. Men man hade ju samlat kraft och förberett sig och sedan blev det inte av. Det var lite som att släppa ut luften ur en ballong.
Den närmsta tiden efter att kvaltävlingen och OS skjutits upp var tuff.
– Det kändes jättekonstigt dagen efter när jag skulle gå till träningen. Innan hade man ett så himla tydigt syfte med allting. Man hade sina datum och fram tills dess skulle jag hinna med det här och det där. Sedan blev som att fightas mot ingenting, det blev en känsla av menlöshet.
OS-kvalen blir nu av i april och maj 2021, och att ha nya datum att sikta mot har gjort stor skillnad.
– Nu börjar det kännas lite mer som vanligt igen. Jag vet när jag ska tävla igen, det finns nya datum för kvalen. Det är nästa stora mål, men drömmen är att tävla i Tokyo 2021.