2018 var Anna Oscarsson given i Linköpings damallsvenska backlinje och A-landslagsdebuterade för Sverige. Det många inte visste var att hon aldrig mått så dåligt som då.
– Jag kom så långt i de destruktiva tankarna att jag kände att jag var värdelös. Till slut brydde jag mig inte om mig själv längre, säger Eskilstuna Uniteds nya högerback till TT.
– Det har jag tänkt tillbaka mycket på. Jag vet inte hur jag fick det att gå ihop, hur jag klarade av att prestera både på träning och på match under den tiden när jag mådde så himla dåligt.
Anna Oscarssons mentala ohälsa hade börjat flera år tidigare. Som tonåring flyttade hon hemifrån Visby på Gotland för att gå fotbollsgymnasium på fastlandet, först i Kalmar och sedan i Göteborg där problemen började.
"Kollade upp hjärtat"
– Jag var 17–18 år och hade höga krav på mig själv. Jag ville prestera högt inom fotbollen, ha högsta betyg i skolan och skulle klara mig själv. Det var nog lite mycket på en och samma gång, och bidrog till att jag fick ordenlig ångest för första gången, säger 24-åringen.
Hon trodde först att prestationsångesten var symptom på fysisk sjukdom. Men läkarbesöken visade att hon var frisk.
– Jag kollade upp hjärtat och olika blodvärden, men allt såg bra ut. Då började jag väl förstå att jag var för stressad och hade något slags utmattningssyndrom.
Åren därpå mådde Oscarsson bättre, och fick tillbaka glädjen efter en flytt till Stockholmsklubben Hammarby. Sommaren 2017 värvades hon till allsvenska storlaget Linköping.
Då började de mentala problemen, framför allt ångest och sömnbrist, att komma tillbaka.
Flera anledningar
– Jag var väldigt missnöjd med flera saker i livet, både privat och med mig själv. 2018 blev det för mycket. Jag hamnade i en depression det året, då jag egentligen inte kände någon glädje till någonting.
Hon berättade för Linköpings ledarstab och fick diagnosen nedstämdhet. Den dåvarande landslagsförsvararen kände däremot inte att hon fick tillräckligt stöd.
– Det fick mig att förstå att det behövs mer kunskap kring ämnet. Bättre rutiner för klubbarna över hur man ska bemöta psykisk ohälsa och hur man ska känna igen varningssignaler.
Under onsdagen publicerade Svenska fotbollförbundet nya riktlinjer i ämnet.
"Våga fråga"
– Det är något som alla klubbar kan förbättra. Inge lite hopp, kanske någon slags vägledning och bara våga fråga: "Hur är läget?", säger Anna Oscarsson.
Hösten 2019 sökte hon professionell hjälp för sina problem, efter råd av idrottspsykologerna i det svenska U23- och A-landslaget.
– Även om en spelare ser ut att vara i jättegod fysisk form och gör det bra på matcher och träning kan det fortfarande ligga en mental ohälsa bakom, säger Oscarsson.
Sommaren 2020 är hon utnämnd till ny ambassadör för Suicide Zero, en ideell organisation som verkar för att minska antalet självmord. En annan idrottare som är ambassadör är mittbacken Richard Magyar, Oscarssons tidigare klubbkompis i Hammarby.
Samtalsterapi
– Jag hoppas att det är någon, likväl som jag kände igen mig i Richard, som kan känna igen sig i mig. Bli stärkt, känna sig mindre ensam och våga öppna upp sig för någon vuxen som man har förtroende för, säger hon.
Sedan Oscarsson sökte hjälp för sin mentala ohälsa har hon börjat må bättre, bland annat efter samtalsterapi på Mottagningen för elitidrott och hälsa i Stockholm.
Hon känner återigen glädje och ser fram emot sin damallsvenska debut för Eskilstuna, borta mot Kif Örebro på lördag. I nacken har hon en tatuering: ordet sufficient, som betyder tillräcklig på engelska.
– Nu känner jag att jag verkligen uppskattar livet, min livssituation, min omgivning – och mig själv.