För en månad sedan presenterade idrottsminister Amanda Lind (MP) och RF:s ordförande Björn Eriksson principerna för hur regeringens krisstöd till idrotten, 500 miljoner kronor, ska fördelas i coronapandemin.
Ansökningstiden för det så kallade kompensationsstödet gick ut i fredags och nu står det klart att 4 064 föreningar från 49 specialidrottsförbund har ansökt om pengar. RF handlägger nu ansökningarna utifrån 14 principer där föreningars överlevnad och barn- och ungdomsverksamhet är prioriterade.
Halv miljard räcker inte
– De här principerna guidar oss när det handlar om fördelningen av pengar. Det vi gör nu är att vi tittar igenom alla ansökningarna och försöker säkerställa att det som föreningen har verifierat som inkomstförlust också stämmer. Exempelvis att de evenemang som föreningarna söker ersättning för de facto är inställda, säger Peter Eriksson, verksamhetscontroller på RF, och fortsätter:
– Vi kommer att få fram en totallista med x antal av de här drygt 4 000 ansökningarna som är godkända utifrån kontrollperspektivet. När vi väl får fram en sådan lista handlar det om att besluta vilka föreningar som kan få stödet och hur mycket pengar respektive förening får i stöd. Vår bild är att de här 500 miljonerna inte kommer att räcka för att kompensera, utan då kommer det behövas göra olika typer av prioriteringar och då blir principerna väldigt viktiga.
Preliminär totalsumma snart
I nästa vecka väntas RF ha en färdig lista på vilka föreningars ansökningar som har godkänts och hur mycket pengar det handlar om. Den 11 juni tar Riksidrottsstyrelsen beslut kring hur krisstödet ska fördelas och målet är att kunna betala ut pengarna till midsommar.
Föreningarna har haft möjlighet att ansöka om ekonomiskt bortfall under perioden 12 mars till 30 juni i år. Fotbollen (med 1 228 ansökningar), ridsporten (362) och innebandyn (225) är de tre specialidrotterna som stått för största andel av de 4 064 ansökningarna.