Över 4 000 har sökt idrottens stödmiljoner

Vilka kommer att få ta del av regeringens stöd till idrotten i coronakrisen? Riksidrottsförbundet (RF) handlägger nu drygt 4 000 ansökningar från föreningar som vill ta del av de 500 miljonerna – men alla kommer inte att få pengar.

Klubbar som bedriver verksamhet för barn och ungdomar kommer att prioriteras när regeringens idrottsstöd i coronakirsen ska fördelas. Arkivbild.

Klubbar som bedriver verksamhet för barn och ungdomar kommer att prioriteras när regeringens idrottsstöd i coronakirsen ska fördelas. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sport2020-05-18 15:15

För en månad sedan presenterade idrottsminister Amanda Lind (MP) och RF:s ordförande Björn Eriksson principerna för hur regeringens krisstöd till idrotten, 500 miljoner kronor, ska fördelas i coronapandemin.

Ansökningstiden för det så kallade kompensationsstödet gick ut i fredags och nu står det klart att 4 064 föreningar från 49 specialidrottsförbund har ansökt om pengar. RF handlägger nu ansökningarna utifrån 14 principer där föreningars överlevnad och barn- och ungdomsverksamhet är prioriterade.

Halv miljard räcker inte

– De här principerna guidar oss när det handlar om fördelningen av pengar. Det vi gör nu är att vi tittar igenom alla ansökningarna och försöker säkerställa att det som föreningen har verifierat som inkomstförlust också stämmer. Exempelvis att de evenemang som föreningarna söker ersättning för de facto är inställda, säger Peter Eriksson, verksamhetscontroller på RF, och fortsätter:

– Vi kommer att få fram en totallista med x antal av de här drygt 4 000 ansökningarna som är godkända utifrån kontrollperspektivet. När vi väl får fram en sådan lista handlar det om att besluta vilka föreningar som kan få stödet och hur mycket pengar respektive förening får i stöd. Vår bild är att de här 500 miljonerna inte kommer att räcka för att kompensera, utan då kommer det behövas göra olika typer av prioriteringar och då blir principerna väldigt viktiga.

Preliminär totalsumma snart

I nästa vecka väntas RF ha en färdig lista på vilka föreningars ansökningar som har godkänts och hur mycket pengar det handlar om. Den 11 juni tar Riksidrottsstyrelsen beslut kring hur krisstödet ska fördelas och målet är att kunna betala ut pengarna till midsommar.

Föreningarna har haft möjlighet att ansöka om ekonomiskt bortfall under perioden 12 mars till 30 juni i år. Fotbollen (med 1 228 ansökningar), ridsporten (362) och innebandyn (225) är de tre specialidrotterna som stått för största andel av de 4 064 ansökningarna.

Fakta: Flest ansökande föreningar per idrott

1) Fotboll, 1 228 ansökningar.

2) Ridsport, 362.

3) Innebandy, 225.

4) Friidrott, 214.

5) Golf, 206.

Källa: Riksidrottsförbundet


Fakta: RF:s fördelningsprinciper

Övergripande principer:

1) Gemensamt ansvarstagande för idrottsrörelsen som helhet ska genomsyra fördelningen av medlen.

2) Det övergripande syftet med stödet är förbund och föreningars fortsatta överlevnad.

3) Ekonomiskt stöd till verksamhet och evenemang för och till förmån för barn- och ungdomsidrotten är prioriterat.

4) Ekonomiskt stöd till SF:s verksamhet och evenemang samt stöd till större utpekade föreningsdrivna evenemang hanteras samlat per specialförbund medan stöd till idrottsföreningar hanteras separat.

Avgränsande principer:

1) Ekonomiskt stöd betalas enbart ut till föreningar och förbund som är anslutna till Sveriges Riksidrottsförbund.

2) Stödpaketet gäller ekonomiska konsekvenser för evenemang och verksamhet från och med den 12 mars till den 30 juni.

3) Vid kommunalt eller regionalt stöd för verksamhet eller evenemang ska detta avräknas från det statliga stödet.

4) Ekonomisk kompensation kan utgå för faktiska kostnader kopplat till verksamhet och evenemang.

5) För verksamhet och evenemang som ställts in eller genomförts med reducerat deltagande/publik kan kompensation utgå för uteblivna intäkter.

6) Ju högre belopp som ansökan om ekonomisk kompensation är på, desto större krav på verifiering och redovisning till RF.

7) Nivån på kompensation ska relateras till förbundets eller föreningens omsättning.

8) Ansökande förbund och föreningar ska redovisa minskade kostnader för hela verksamheten på grund av coronaviruset.

9) Ersättning för lön eller arvode utgår ej utan hänvisas till ordinarie stödsystem och andra krispaket från regeringen.

10) Uteblivna intäkter från sponsor- och mediaavtal på grund av utebliven aktivering kompenseras ej.

Källa: Riksidrottsförbundet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!