Övertygande svensk seger i VM-premiären

Sverige sprang snabbt, imponerade stort – och vann klart i VM-premiären. Hampus Wanne sköt elva mål när Nordmakedonien besegrades med 32–20.

Jim Gottfridsson har en nyckelroll i Sveriges VM-premiär. Arkivbild.

Sport2021-01-14 18:50

Det fanns flera anledningar att känna viss oro inför Sveriges första VM-match i Kairo. Coronasmitta skakade uppladdningen, genrepen ställdes in, två spelare fick bytas ut i truppen. Och med bara två dagar kvar till avkast fick svenskarna hux flux en ny – på papperet vassare – premiärmotståndare i Nordmakedonien, när Tjeckien tvingades tacka nej till VM.

– Det känns bra att få den här vinsten efter allt som vi har gått igenom de senaste två veckorna, säger Linus Persson till TV6

Men Sverige, med sju mästerskapsdebutanter i förbundskapten Glenn Solbergs nya blågula landslag, visade snart att oron var obefogad.

Norrmannen vill ha ett kvickare omställningsspel, utan byten mellan försvar och anfall, och det var två Flensburgstjärnor som lyste starkast när Sverige sprang ifrån till en 16–11-ledning redan i första halvlek.

Jim Gottfridsson leder assistligan i Bundesliga och nu visade mittnian och speldirigenten varför. "Gotte" har i flera år varit motorn i Sveriges anfallsspel, men nu glänste han rejält med flera läckra framspelningar.

VM-laddade i köket

Ändå lyste hans klubbkamrat Hampus Wanne ännu starkare – extra imponerande med tanke på göteborgarens VM-uppladdning. Med flickvännen och förra landslagsspelaren Daniela Gustin coronasmittad hamnade Hampus Wanne i karantän hemma i Tyskland, där han fick försöka hålla formen i gång hemma i köket innan han försenad kunde ansluta till landslaget.

Men någon ringrost märktes inte av. Wanne var på ett utsökt spelhumör, ofta i samspel med Gottfridsson, och hade gjort sju mål redan i halvtid.

– Det är kul, vi springer med hela laget och det är det vi har pratat om innan, sade Wanne i pausintervjun med TV6.

Till slut stannade Wanne, som missade hemma-EM i fjol på grund av skada, på elva mål i matchen.

Debutanter imponerade

Jonathan Carlsbogård fick som ende debutant förtroendet i startsjuan och visade sedan att han förtjänade det. Vänsternian låg i sin blott andra landskamp bakom många av Sveriges mål.

Som högernia fick Linus Persson – vars enda mästerskapsmerit var knappt tio minuter i EM 2016 – starta och sköt sex mål.

– Det var nervöst i början, som alltid. Det är stort att spela VM. När matchen väl drog i gång och man fick in teknik och löpsteg – då släppte det mesta. Det var skönt, säger han till TV6.

"Inte superbra koll"

Nordmakedonien, anfört av 40-årige storskytten och legendaren Kiril Lazarov, hängde med fram till 9–9. Men när Sverige fick ordentlig ordning på försvarsspelet och gjorde fem raka mål hade sedan VM-reserven inte mycket att sätta emot.

Sverige lär få det tuffare framöver, men troligen inte på lördag när Chile väntar. Det första riktigt tuffa testet blir mot hemmanationen Egypten på måndag.

– Jag har inte superbra koll på dem. Det blir väl hem och njuta av segern och sedan på det direkt i morgon med video och analys. Men det är väl en match vi ska vinna om vi kommer upp i nivå, säger Persson om Chile.