Flera SHL-klubbar har korttidspermitterat både spelare och personal för att lindra den ekonomiska effekten i coronakrisens spår. Det innebär kortare arbetstid och lägre lön.
För de spelare som har utgående kontrakt är april sista månaden med inkomst från sina nuvarande klubbar. Samtidigt har SHL rekommenderat sina klubbar att inte göra nyrekryteringar den närmaste tiden på grund av det osäkra ekonomiska läget.
De nyförvärv som presenterats hittills har i allmänhet gjorts klart innan coronakrisen stängde ned idrotten.
Enligt eliteprospects.com har 113 SHL-spelare utgående kontrakt, några har redan förlängt eller bytt klubb. Men många kan räkna med att de kommer att få sväva i ovisshet längre än vanligt den här sommaren.
Osäkert utomlands
Spelaragenten Martin Nilsson, som jobbar för Alterno management, säger:
– Lyckligtvis har vi inte så många klienter i den sitsen, men jag kan föreställa mig att det blir mer ovisst i år. Det är ingen nyhet för de flesta att det kanske kan dröja till juli när man inte har avtal, kanske i värsta fall i augusti.
– Det värsta är nog att inte veta vad som händer i andra ligor. SHL är en väldigt bra styrd liga med en trygg ekonomi, ser man till Tyskland där lag är privatägda så kan man vara rädd för att några lag inte ens kommer att finnas kvar.
Ryska Admiral Vladivostok meddelade exempelvis i veckan att klubben drar sig ur KHL nästa säsong på grund av de ekonomiska effekterna av coronakrisen. Där spelade två svenskar den gångna säsongen.
Spelarfacket Sicos råd till de som snart står utan kontrakt:
– Det är samma situation som varje år att är man medlem i Unionen, Sico och A-kassan så skriver man in sig på arbetsförmedlingen och det är ännu viktigare under såna här omständigheter, säger Erik Zachrisson.
"Finns inga vinnare"
I dag vet ingen när livet återgår till det normala, om SHL ens kan starta som vanligt i september och i så fall hur ekonomin för företag och privatpersoner ser ut då. Risken för att redan skrivna kontrakt kommer att omförhandlas finns.
– Det är viktigt att förstå att lönerna inte kommer att gå upp, utan att de går ned. Det gäller att ha den förståelsen. Det är inte orättvist att du går ned tio procent i lön och tjänar 90 000 i stället för 100 000, för det är kanske enda sättet för ligan att överleva. Det finns inga vinnare i såna här tider, säger Martin Nilsson.
Snittlönen för en SHL-spelare ligger på runt 120 000 kronor, enligt en undersökning fackförbundet Unionen redovisade i vintras.
Erik Zachrisson säger att Sico inte har fått några signaler om att redan skriva kontrakt kommer att omförhandlas.
– Det är inget vi har diskuterat nu. Likviditeten för ishockeyklubbar när matchsäsongen är över är ju inte lika stor, och det blev inga slutspelsintäkter, så det är klart att klubbarna först måste samla information kring hur det kommer att se ut.