Stor genomgång inför SM–slutspelet

Höstmörkret är på ingång och Bauhausligans slutspel närmar sig – där både Västervik och Dackarna satsar på guldet. Filip Gustafsson och Torbjörn Allvin ger dig allt du behöver veta inför de spännande veckorna som väntar.

De svenska toppförarna kommer att få nyckelroller i slutspelet. Smedernas Pontus Aspgren, Västerviks Fredrik Lindgren, Dackarnas Jacob Thorssell och Rospiggarnas Kim Nilsson har alla nyckelroller i sina lag.

De svenska toppförarna kommer att få nyckelroller i slutspelet. Smedernas Pontus Aspgren, Västerviks Fredrik Lindgren, Dackarnas Jacob Thorssell och Rospiggarnas Kim Nilsson har alla nyckelroller i sina lag.

Foto: Arkiv

Speedway2021-09-13 17:30

Vilken förare blir individuellt mest betydelsefull för sitt lag under slutspelet?

Gustafsson: Lagens svenska ankare, och då tänker jag framför allt på Fredrik Lindgren, Pontus Aspgren, Kim Nilsson och Jacob Thorsell, blir givetvis livsviktiga för sina respektive lag. Men jag måste nog vara aningen tråkig och svara världens bäste förare – Vetlandas Bartosz Zmarzlik. Ska Smålandslaget gå långt krävs det att Zmarzlik är tillgänglig, skadefri och kör in sina poäng. Nu är han inte med i den första kvartsfinalen, vilket är jättemärkligt. Det blir därför en jättetuff uppgift för Vetlanda i Hallstavik.

Allvin: Det går såklart inte att undvika dubble världsmästaren Zmarzliks betydelse. Ska Vetlanda nå långt måste polacken leverera som han alltid gör: alltså på topp. I heat efter heat. Hans rival om årets världsmästartitel, Artem Laguta, har en minst lika viktig roll i Västervik som jag ser det. Tillsammans med Lindgren förstås. I Dackarna har vi ett koppel av starka förare, där det är hög poänggaranti på allihop. Därför väljer jag just nu Luke Becker. 

Vilket är det starkaste minnet från årets grundserie?

Gustafsson: Publikens återkomst var efterlängtad, även om vissa klubbar visat upp oroväckande siffror. En annan återkomst jag tänker på är Fredrik Lindgrens, som jag tror är jätteviktig för ligan. Men om jag måste välja något så är det nog säsongens andra derby mellan Västervik och Dackarna på Hejla Arena. På förhand det kanske hetaste derbyt lagen emellan på flera år. Något annat som tyvärr dyker upp är tillgängligheten på vissa förare. Ena veckan kunde en klubb ställa upp med ett superlag – för att i nästa match förlora stort med en helt annan uppställning. Det är givetvis katastrof för ligan.

Allvin: Det som dyker upp direkt på näthinnan är Dackarnas triumf mot Smederna hemma på Skrotfrag Arena. Ett Dackarna utan skadade Jacob Thorssell imponerade stort, trots en tung start på matchen. Jag minns jublet när jättetalangen Sanmmy Van Dyck kom tvåa i ett av heaten i slutskedet – där glädjande nog publiken (över 2000 åskådare) hittade tillbaka till arenan igen. Och Jason Doyles insats. Han vann klockrent alla sina heat. 

Vad, eller vem, är årets överraskning?

Gustafsson: Dackarnas amerikan Luke Becker har imponerat stort på mig och går mot en jättefin debutsäsong i ligan. Årets negativa överraskning är utan tvekan Indianerna, som till min och många andras förvåning, missade slutspelet. Kumlalagets heatledare levererade inte och man fick aldrig ihop helheten. Rospiggarna är däremot året positiva överraskning. Ett otroligt smart och jämnt lagbygge, där heatledaren Patryk Dudek gjort sin bästa säsong i Sverige på många år.

Allvin: Överraskning och överaskning...? Smederna fortsätter att övertyga stort på mig. Vann som ni vet tre raka SM-guld innan fjolåret. Och nu vann de grundserien – med sju förare (Laguta, Aspgren, Woryna, Loktaev, Jeåsen Jensen, Lebedevs och Chugunov) över 1,757 poäng per heat i snitt. 

Gjorde Mikael Teurnberg rätt som valde Lejonen som motståndare i kvartsfinalen?

Gustafsson: Helt rätt val av rutinerade Teurnberg. Jag hade tagit precis samma beslut. Vetlanda, men sitt bästa tillgängliga lag, är inget du vill möta i en kvartsfinal. Vi alla vet hur tufft det är som motståndare att komma till den där ovalen. Rospiggarna håller jag också högre än Gislavedslaget. Lejonen har inte det där sista som krävs för att vinna mot bättre lag, och Dackarna går in som storfavorit.

Allvin: Absolut. Teurnberg har koll. Lejonen känns som ett betydligt mer överkomligt motstånd. Visst, jag var på plats för några veckor sedan när Dackarna krossade Vetlanda i serien, men då saknades ett par tunga namn. Nu är visserligen Zmarzlik inte med mot piggarna, men valet av Lejonen...jajamän. Alla dagar i veckan. Här finns visserligen kompetenta förare som Berntzon, Lambert och Tungate, men det är klart att Dackarna ska vara bättre. 

Vad är ditt starkaste slutspelsminne? 

Gustafsson: Kan man svara något annat än SM-guldet 2005 om man är från Västervik? Jag minns allt, trots att jag inte var speciellt gammal. Den lite för berusade mannen bredvid mig som skrek ett och annat barnförbjudet ord åt Ales Dryml när denne gick omkull i matchens sista heat. Hela Ljungheden kokade och min lågstadielärare Anders sa: "I morgon gör det ingenting om ni är lite trötta i skolan". Herregud, ett SM-guld skulle ju firas. Dagen efter skulle vi på skolutflykt till Kvännarsjön, och som den busige åttaåring jag var fick jag gå längst fram med Anders. Vi gick igenom och diskuterade matchen, nästan heat för heat, när han förklarade: "Just nu är Västervik världens bästa speedwaylag". Den finalen, promenaden och stoltheten glömmer jag aldrig.

Allvin: Svårt att sortera bland alla matcher man sett och bevakat, men självklart är det en som sticker ut från mängden. Det som väckt starkast känslor är när Dackarna senaste blev mästare, 2007. Det var Målillaklubbens första guld på 45 år. Och att få göra det i ett stekhett derby mot Västervik var stort. Minns spänningen och dramatiken som nästan gick att ta på. Västervik körde inspirerat på sin hemmabana inför över 9 000 åskådare i returen. Till slut var det ändå Dackarna som drog det längsta strået – med Morgan Andersson som lagledare! Då var också Fredrik Lindgren en tongivande förare i Dackarna, tillsammans med bland andra Andreas Jonsson, Hans Andersen och Peter Karlsson. Snart väntar en ny "trolig" klassiker mellan de två lagen, i semi?

Vad talar för att Dackarna ska gå långt?

Gustafsson: Att laget har tre jättestarka GP-förare, som på egen hand kan vinna speedwaymatcher mot i princip vilket lag som helst. Lägg därtill Jacob Thorsell, som gör en jättesäsong, och succédebutanten Luke Becker. Stämmer det för samtliga förare blir Dackarna grymt farliga. Men det finns en svaghet på plats sex och sju.

Allvin: Att stjärntrion Jason Doyle, Maciej Janowski och Tai Woffinden fortsätter att köra så starkt som de gjort. Det är nyckeln, tillsammans med att superstabile Jacob Thorssell håller sin höga nivå och får draghjälp av Luke Becker. Blir det poäng av förare sex och sju ser jag det som en bonus. Det är inte där det här kommer att avgöra om det blir nytt guld för Dackarna eller inte. 

Om vi vänder på det, talar för att Västervik ska gå långt?

Gustafsson: Hemmamaskinen Västervik. I laget finns två av världens bästa förare – Fredrik Lindgren och Artem Laguta. Men där bakom finns en ruskig bredd med förare som kan slå precis vem som helst. Kolla bara Bartosz Smektala senaste veckorna. De blågula är obesegrat på hemmaplan och har pulveriserat toppkonkurrent efter toppkonkurrent. Jerker Eriksson måste ha drömt mardrömmar efter besöket på Hejla Arena. Det finns mycket som talar för Västervik den här gången!

Allvin: Med två såna giganter som VM-ledande Artem Laguta och Fredrik Lindgren är Västervik en tuff motståndare för alla lag. Lägg därtill då ett koppel av stabila poängplockare därbakom. Adderar vi dessutom lagets finfina hemmafacit (klara segrar rakt av) och också att Västervik kört jämnt borta, undantaget Rospiggarna och Smederna, så är det upplagt för att de kan gå hela vägen. 

Kvartsfinaler

Dackarna – Lejonen:

Gustafsson: Gislaved ska väl egentligen bara vara en hållplats på vägen mot semifinal för Dackarna. Lejonen saknar vinnarmentalitet och dem där riktiga heatledarna för att kunna störa Dackarna – som kommer med Tai Woffinden, Jason Doyle och Maciej Janowski. Lägg där till Jacob Thorsell och Luke Becker. Lejonen är väl egentligen bara starkare på en punkt, väst nummer sex. Men det räcker såklart inte och säsongen tar slut för Anders Fröjds mannar här. Det blir alltså, vad jag spår, Västervik och Dackarna i semifinal. Det ni!

Allvin: Dackarna får ses som klar favorit – med det laget. Vore en stor missräkning om vi inte får se Dackarna i semifinal. 

Vetlanda – Rospiggarna:

Gustafsson: Den här kvartsfinal är betydligt mer oviss. Rospiggarna har sått för en riktigt stark avslutning, speciellt på hemmaplan, och verkligen kommit igång. Laget är smart byggt med flera jämna förare – och med en stekhet Patryk Dudek som heatledare. När Vetlanda har sitt bästa lag tillgängligt är det inte kul att vara motståndare. Men i den första kvartsfinalen saknas både Bartosz Zmarzlik och Dominik Kubera. Här gäller det för Rospiggarna att vinna med så många poäng man bara kan hemma – för det lär behövas till returen i Vetlanda. Jag tror faktiskt laget från Hallstavik grejar det.

Allvin: Det är klar fördel Rospiggarna i första matchen. De har ett pålitligt lagbygge, med fem bra förare. Att Vetlanda får klara sig utan både Zmarzlik och Kubera tror jag har en avgörande betydelse för totalen. Jag håller helt med kollega Gustafsson. Mitt tips är att Vetlanda inte kan hämta ifatt det förväntande poängunderläget från Hallstavik.

undefined
Torbjörn Allvin, sportreporter Vimmerby Tidning.
undefined
Filip Gustafsson, reporter Västerviks-Tidningen.
Kim Nilsson har en nyckelroll hos Rospiggarna.
Kim Nilsson har en nyckelroll hos Rospiggarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!