PANELEN: Så kommer det att gå för Sverige i OS

OS i Peking står för dörren. Sportredaktionen ger här sin syn på hur många svenska medaljer vi kan förvänta oss den här gången. Dessutom delar vi med oss av våra bästa minnen från tidigare vinterspel.

Jonna Sundling, Sandra Näslund och Nils van der Poel är tre av de största svenska guldhoppen i OS.

Jonna Sundling, Sandra Näslund och Nils van der Poel är tre av de största svenska guldhoppen i OS.

Foto: Bildbyrån

Sport2022-01-28 19:30

Hur många medaljer tar Sverige i OS?

TORBJÖRN ALLVIN: När jag touchade ämnet för en tid sedan tyckte en vänlig läsare att jag var väl försiktig i mitt tips på tolv medaljer. Jo, ja, kanske är det så. Någonstans måste jag ändå stå fast vid min tro. Det är klart att det vimlar av fler svenska medaljkandidater än så, men i ett OS handlar det om att precis allt måste klaffa. 

MAGNUS STRÖMSTEN: Känslan är att det kommer att gå ännu bättre den här gången. Senast blev det 14 svenska medaljer så jag tror att det kan bli 18 medaljer i Peking. Vi har många svenska idrottare som tillhör världstoppen i sina grenar.

MICHAEL NORDIN: Allvin säger tolv och Strömsten 18. Då passar det alldeles utmärkt för mig att lägga mig i mitten. 15!

Vilka är de största svenska guldhoppen?

ALLVIN: Frida Karlsson tar ett guld individuellt. Sedan blir dubbla triumfer både i den korta och långa stafetten på damsidan. Sandra Näslund har varit fullständigt överlägsen i skicross och henne unnar jag verkligen en fullträff. Skridskovirtousen Nils van der Poel är storfavorit att vinna både på 5000 och 10 000 meter. Se där, då har vi sex guldmedaljer. 

STRÖMSTEN: Jag tror på sju svenska guld. Nils van der Poel tar minst ett guld och Sandra Näslund blir svårstoppad i skicross. När det gäller längdskidor så är Jonna Sundling det största hoppet både individuellt i sprint och i den stafetten. Hanna Öberg har bäst chans av skidskyttarna. Dessutom tror jag på två guld i curling.

NORDIN: Med risk för att inte svara på frågan...det finns en svensk idrottare som jag hoppas lite extra på: Calle Halfvarsson. Han lär knappast ta guld, men det vore riktigt roligt om den stundtals utskrattade skidåkaren kan ta en skrällmedalj. Jag gillar Halfvarssons stil. Han står där, tävling efter tävling, och svarar tålmodigt på alla frågor om den svaga formen. Förhoppningsvis vänder det nu. Resultaten i Tour de Ski gav i alla fall lite hopp.

Vilka är dina bästa vinter-OS-minnen?

ALLVIN: Det här svårt. Nummer ett för mig är ändå stafettguldet I Sotji 2014 när Charlotte Kalla svepte förbi sina konkurrenter och vann. Det var en makalös prestation. Jag kan se det i repris hur många gånger som helst – och det är lika fantastiskt härligt varenda gång. Peter Forsbergs avgörande straff 1994 är också för evigt fastetsat i minnet. Liksom Björn Linds uppvisning i sprint i Turin 2006. För mig handlar mycket om skidor, det är det bästa jag vet. Som när Marcus Hellner vann guld och Johan Olsson samtidigt tog brons på samma distans i Vancouver 2010.

STRÖMSTEN: "Foppas straff" och Salos räddning som ledde till Tre Kronors guld i Lillehammer är förstås svårslaget. Annars är Björn Ferrys seger i jaktstarten i skidskytte i Salt Lake City 2010 ett minne som etsat sig fast. Särskilt segerdansen han bjöd på när han klev upp på prispallen. 

NORDIN: Jag tar rygg på mina kollegor och svarar hockeyguldet 1994. Men Foppa och Salo får ursäkta, jag minns inte själva avgörandet. Istället är det känslorna vid Magnus Svenssons 2–2-mål, i slutet av den tredje perioden, som har etsat sig fast på näthinnan. Jag var sju år gammal och fick för första gången uppleva den där euforiska glädjen som ett viktigt idrottsmål kan innebära.

Hur ser din sporthelg ut?

ALLVIN: Som det ser ut nu så blir sporthelgen ganska lugn. Eget idrottsutövande är inte att tänka på, med en smärtande vad. Däremot ska jag ta mig an Erik Nivas senaste bok, “Under tröjan”. Jag ska också titta på hockeyreturen mellan VH och Hanviken på söndag. Sveriges fortsatta handbollsäventyr pockar också på uppmärksamheten.

STRÖMSTEN: Jag är i tjänst på sportredaktionen i helgen så det är bevakningen av Vimmerby Hockeys match mot Hanviken på söndag som hägrar. I den första periodpausen kommer jag att försöka se årets upplaga av Prix d´Amerique också. Jag brukar försöka vara på plats i Paris vid den här tiden på året annars, men det var inte riktigt läge den här gången.

NORDIN: Jag och mina gamla Kisakompisar Anton Holm och Linus Lindblom har ett ”tipsbolag”, där vi väljer ut varsin match varje helg. Det är alltid en av veckans höjdpunkter att följa just de matcherna, i hopp om att vinna lite pengar. Troligtvis blir det en blandning av SHL-hockey och League One-fotboll i England den här gången. Hur det brukar gå för oss? Nja, sådär…

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!