Det kan låta hur motsägelsefullt som helst att blanda blodslinjerna. Vid trav ska hästen lyfta hovarna diagonalt samtidigt, det vill säga höger fram och vänster bak följt av vänster fram och höger bak.
I passgång däremot förflyttas två ben på samma sida framåt samtidigt.
I Nordamerika tävlas det med såväl travare som passgångare och det är också därifrån som passgångarblodet, som nu börjat nyttjas i svenska travhästar, härstammar. Passgångarna är kort och gott snabbare än travhästarna i Nordamerika.
– Jag ropade in Don Fanucci Zets mamma på auktion i USA 2012 med tron om att kunna göra om henne, från passgångare till travhäst. Jag hade även avelsaspekten i baktanke och gjorde mitt bästa för att få dem att trava, men det gick inte alls. I stället fick jag betäcka henne, men jag fick ingen speciellt bra känsla i början när jag började träna hennes avkommor, säger hästens tränare Daniel Redén.
Krokig väg
Det gjorde att modern Kissed By the West såldes vidare till Danmark. Något Redén ångrar djupt i dag. Resan fram till att Don Fanucci Zet nu anses vara en av Sveriges tre bästa fyraåringar har varit allt annat än spikrak.
– Jag tyckte att han visade ruggig kapacitet redan som treåring, men han var oduglig i uppvärmningar och många gånger även i träning. Jag kände dock att om får jag ordning på travet så kan det här bli riktigt bra och historiskt sett har mina hästar utvecklats som äldre.
TT: Utmärker sig Don Fanucci Zets rörelsemönster på något vis?
– Han är flackare i sin gång än många andra travhästar som har passgångarblod i sig. Många gånger blir de i stället runda i gången och behöver balanseras tyngre. Den här hästen skulle redan nu kunna tävla utan skor på alla fyra hovar om jag så önskar.
Under våren släppte det ordentligt för Don Fanucci Zet. Efter andraplatsen i Kungapokalen bakom Aetos Kronos tog han revansch på samma häst i Prix Readly Express och nu jagar han sin första storseger i Sprintermästaren.
"Startsnabb som tusan"
För att lyckas hela vägen krävs det toppinsatser i Halmstad på torsdagen, såväl i uttagningslopp som i final. Och enligt Redén är hästen i toppform.
TT: Hur fort tror du hästen kan springa?
– Oj, fort tror jag. Han är startsnabb som tusan, allmänt snabb, stark, löpärlig … ja, vi får se, men ännu vet vi inte hur bra den här hästen är. Jag har dock en magkänsla som säger att han är riktigt bra, säger Daniel Redén.