PGA-spelare smittad under tävling

Henrik Norlander är klar för vidare spel i veckans PGA-tävling. Men hans insats hamnar i skuggan av uppgifterna om att amerikanen Denny McCarthy coronasmittats och fått lämna tävlingen efter 18 hål.

Denny McCarthy, här under en tidigare tävling, har smittats av covid-19.

Denny McCarthy, här under en tidigare tävling, har smittats av covid-19.

Foto: Wilfredo Lee/AP/TT

Sport2020-06-27 01:45

PGA-touren i golf har fått sitt tredje coronafall. Denny McCarthy testade på fredagen positivt för viruset. Det är det tredje fallet på touren efter coronauppehållet.

– Jag kände mig ganska trött och krasslig efter rundan i går men tänkte inte så mycket på det. Men jag vaknade i natt med mer känningar och kände att något var fel och det enda rätta var att testa mig innan jag åkte ut till banan, säger han till PGA-tourens hemsida.

Sex spelare, bland dem fyrfaldiga majorvinnaren Brooks Koepka, avstår veckans tävling Cromwell, Connecticut – av rädsla för att smittas eller själva eventuellt sprida smitta. Två spelare, Nick Watney och Cameron Champ, har testat positivt för covid-19. Dessutom har bland andra Koepkas caddie Ricky Elliott smittats.

McIlroy vill spela vidare

"Jag är inte smittad. Jag tar det här väldigt allvarligt. Jag vill inte göra något som kan riskera någon annan spelares hälsa eller förmåga att spela", skrev Koepka tidigare i veckan på Twitter.

PGA har skärpt reglerna för spelarna, och hotar med åtgärder om de bryts. Men röster har höjts för att ställa in allt spel vilket världsettan Rory McIlroy – som ligger delad fyra i tävlingen – tycker är att överdriva. Han gillar de hårdare reglerna, men ser ingen anledning till att åter sättas i karantän.

– Man hör talas om en eller två positiva tester och folk får panik. Jag såg uppmaningar om att vi ska sluta spela, och det är bara löjligt. Touren har gjort nästan 3 000 tester och antalet positiva svar ligger på en kvarts procent, säger han.

Veckans tävling är den tredje av fem som har planerats efter uppehållet. Samtliga avgörs utan publik. Alla spelare som konstateras smittade placeras i karantän och får inte vistas i klubbhus eller omklädningsrum innan de testas negativt.

Norlander över gränsen

På själva golfbanan sänkte Henrik Norlander en birdie på andra rundans 16:e hål och klarade därmed med ett slag kvalgränsen för att få spela de avslutande hålen. Den ende svensken i starfältet har efter två 68-rundor sammanlagt –4 och parkerar på en 54:e plats.

Bättre går det för norrmannen Viktor Hovland, som i februari tog sin och Norges första seger på PGA-touren. Han behövde visserligen 69 slag på fredagen. Men efter att ha inlett tävlingen med en 63-runda ligger han på en tionde plats, fem slag från täten.

Där, längst upp i resultatlistan, återfinns veteranen Phil Mickelson, som på sammanlagt –13 håller en ledning på ett slag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!