Polis vill att publikstoppande lag ses över

Maxgränsen på 50 personer omöjliggör publik på de svenska idrottsarenorna. Men det finns de inom polisen som tror att ordningslagen kommer att ses över.
–Det finns vissa orimliga situationer som har uppkommit, säger Per Engström som är nationell kommenderingschef för polisens hantering av coronakrisen.

Folktomt på Tele2 arena – precis som på övriga elitidrottsevenemang i Sverige. Arkivbild.

Folktomt på Tele2 arena – precis som på övriga elitidrottsevenemang i Sverige. Arkivbild.

Foto: Naina Hel n Jåma/TT

Sport2020-08-11 06:06

Polisens instruktioner är tydliga. Det spelar ingen roll om det rör sig om fotboll på Friends arena, orientering i skogen eller speedway i Kumla – bestämmelsen om högst 50 deltagare vid sammankomster gäller utan undantag.

– Vi tillämpar lagen efter hur den är skriven i dag. Sedan får man nog se över om man kan göra förändringar. Men det är regering och riksdag som stiftar lagar, och om de märker att det inte funkar så är det de som får ändra på det här. Vi försöker bara se till att man efterlever de här delarna, säger Per Engström på polisens nationella operativa avdelning (NOA).

"Tegnell missbedömde frågan"

Än så länge har inte regeringen gett några intentioner på att maxgränsen är på väg att höjas, vilket skulle möjliggöra publik på sportevenemang i begränsad skala.

Däremot har det förts diskussioner med idrottsrörelsen om hur specialförbunden ska förhålla sig till coronakrisen och hur ett successivt återinförande av åskådare ska gå till när tiden för det väl är inne.

Frågan om begränsad publik lyftes på en presskonferens förra veckan där Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell svarade:

– Det är polisen som äger den lagstiftningen som vi har i dag, så det får du diskutera med dem. Men där är gränsen satt på mängd och ingenting annat.

Polisen har dock inga möjligheter att rucka på ordningslagen när det kommer till exempelvis fotboll, konserter eller teaterföreställningar.

– Jag tror att han (Anders Tegnell) missbedömde frågan. Det handlade väl om skillnaden mellan olika typer av arrangemang och därför sköt han över frågan på oss på något sätt. Vi väntar på regeringens ställningstagande. Folkhälsomyndigheten är ju inte expertmyndighet på ordningshållning utan smittspridning. Det är ju det som det är frågan om, säger Per Engström.

Kan ses över

TT: Är lagen om max 50 personer rimlig när det inte spelar någon roll hur stort utrymme det rör sig om?

– Det är svårt för oss att ha en snabb bedömning om det. Det måste man ta situation för situation. Vi har ju sett demonstrationer där man har sagt att det ska vara under 50 och sen när man startar så klarar man inte av det, utan det blir fler och sedan får vi en risk för smittspridning.

Engström fortsätter:

– Jag tror ändå att man kommer att se över det här på något sätt. För det finns vissa orimliga situationer som har uppkommit. Jag kan inte återge det exakt, men jag har fått sådana rapporter att man kanske ska se över det här på sikt.

TT: Vad är det man anser är orimligt?

– Det kan finnas vissa situationer där utrymmen är anpassade efter andra typer av ändamål och så vidare. Det där får man utreda mycket noggrannare. Det är regeringen som får hantera den här frågan.

Ändrade riktlinjer

TT: Hade det varit lättare för polisen om ordningslagen hade gällt hur tätt det är på en viss yta i stället för att utgå ifrån ett maxtal som är oberoende av utrymme?

– Ja, så kan det vara, naturligtvis. Det beror ju på hur ansökningarna som kommer in ser ut. Vilka som är arrangörer och hur de har tänkt sig att genomföra saker, säger Per Engström.

På måndagen uppdaterade Svenska fotbollförbundet (SvFF) sina riktlinjer för distrikt och klubbar i de lägre serierna i landet och tillåter numera publik på max 50 åskådare per match.

Fakta: Det här gäller för sammankomster

Sveriges regering har genom ordningslagen infört förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Sedan 29 mars är det förbjudet att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare.

I norsk idrott gäller samma princip som i Sverige. Där är det inte aktuellt med publik förrän tidigast i höst.

I Danmark började man tidigare under sommaren att lätta på restriktionerna. Danska regeringen har sänkt avståndskravet till en meter. Närmare 8 000 åskådare såg Köpenhamnsderbyt mellan FCK och Brøndby, exempelvis.

I England har premiärministern Boris Johnson öppnat för att Premier League kan få ta in publik på läktarna från den 1 oktober.

I Frankrike är det redan tillåtet med publik i begränsad utsträckning. Söndagens cupfinal för damer mellan Lyon och PSG sågs av drygt 5 000 besökare på Stade de l'Abbé Deschamps i Auxerre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!