Politikernas svar: "Idrotten måste få ta plats"

I går kunde ni läsa om vad några av de största föreningarna i Vimmerby kommun ansåg vara den viktigaste valfrågan ur ett lokalt idrottsperspektiv. Här ser ni vad politikerna från de olika partierna i vår kommun anser i frågan.

Sex av Vimmerby kommuns politiker förklarar hur de ser på idrottens roll i kommunen.

Sex av Vimmerby kommuns politiker förklarar hur de ser på idrottens roll i kommunen.

Foto: Arkiv

Sport2022-09-09 18:00

Många tillfrågade föreningar uttrycker att idrotten i kommunen inte kommer upp tillräckligt på den politiska agendan. Hur ser ni på det och vad kan ni konkret göra för att förändra den bilden?

SOCIALDEMOKRATERNA

Daniel Nestor:

– Vi från Socialdemokraterna har varit drivande i att få fram ett mer transparent och rättvisare bidragssystem som vi nu kontinuerligt utvärderar för att kunna justera efter behov. Vi socialdemokrater i Vimmerby vill också utveckla en prova på-verksamhet av idrott och kultur för unga. Dels för att få fler att upptäcka föreningslivet men även för att förbättra folkhälsan i de yngre åldrarna. Vi jobbar även kontinuerligt för att se hur vi kan stötta vårt viktiga föreningsliv och detta vill vi givetvis utveckla oavsett om vi sitter i majoritet eller inte efter valet. Vi vet att föreningslivet är en avgörande faktor för att klara våra utmaningar med utanförskap och segregation samt bli en attraktiv kommun på sikt.

– Om vi tittar på de kommuner som har en stor framåtanda och som det går bra för så finns även ett starkt föreningsliv och det vill vi bidra till även i Vimmerby. Om vi ska våga växa och bli en attraktiv kommun måste idrotten få ta plats. Så mycket ideellt arbete och engagemang som redan idag läggs ner i kommunens olika föreningar måste vi kunna ta till vara på. Personligen så är jag säker på att föreningslivet kan vara en av kommunens starkaste samarbetspartner i många olika frågor och därför anser jag att föreningslivet ska få ett större fokus generellt och det innebär även kontinuerliga samtal mellan föreningslivet och kommunen. Sen kan inte alla få allt men det är viktigt med transparens och dialog för att vi ska skapa förståelse och samsyn. Utan det kommer vi inte komma någonstans. 

CENTERPARTIET

Jacob Käll:

– Våra idrottsföreningar är viktiga för kommunen. Vi vill på olika sätt stödja dem (och andra ideella föreningar) och vill resonera om hur vi på bästa sätt gör det. Det är skälet att vi i maj bjöd in alla föreningar till det vi ser som grunden till ett regelbundet återkommande Föreningsparlament. Vår uppfattning var att det var ett uppskattat initiativ och att många ville se en fortsättning. Vi har därför bestämt en nästa träff till den 6 oktober. Vår utvecklingsavdelning kommer att skicka ut inbjudan.

VÄNSTERPARTIET

Lars Johansson:

– Vänsterpartiet vill införa en Kultur- och fritidsnämnd igen. Nu ligger alla de frågorna, plus samhällsbyggnadsfrågor, under kommunstyrelsen och det gör att frågorna hamnar i skymundan. Föreningsfrågorna är oerhört viktiga för kommunens utveckling och en egen nämnd för dem skulle sätta bättre fokus på det. En annan akut fråga är de ökade energikostnaderna som såklart även drabbar de lokalägande föreningarna. Där borde kommunen stärka upp investeringsbidraget till föreningar för att kunna byta värmesystem. 

SVERIGEDEMOKRATERNA

Petra Whidotti:

– Personligen anser jag att idrotten är oerhört viktig i dagens alltmer stillasittande digitala värld. Så kommunen bör stödja och underlätta aktiva föreningar efter bästa förmåga. Det i nuläget bästa är att kommunen ser till att de anläggningar som finns underhålls för att ge de förutsättningar som behövs. Kommunen skulle även kunna vara mer involverad i att väcka intresset för att idrotta samt främja samarbetet mellan idrottsföreningarna och skolan.

– Bunkeflomodellen är ett bra exempel på betydelsen av fysisk aktivitet. Eleverna i Bunkeflostrand fick förlängd skoldag med 45 min/dag vilket gjorde att man kunde lägga in idrott på schemat varje dag. Förutom att den allmänna hälsan blev bättre kunde man även redovisa bättre studieresultat, även föreningslivet fick fler deltagare genom detta då intresset för idrott ökade.

KRISTDEMOKRATERNA

Ola Gustafsson:

– Idrottsrörelsen har, liksom övriga civilsamhället, en stor betydelse för kommunen och dess invånare. En stor del av de föreningsfrågor som behandlas av Kultur- och fritidsutskottet berör just idrottsföreningar. Under pandemin har vi från politikens sida, utöver inrättande att det särskilda föreningsstödet, varit aktiva i att uppvakta såväl Kulturdepartementet som kulturministern om behov av stöd till föreningslivet, där idrottsföreningarna var de som fick det mesta stödet till Vimmerbys föreningar. Jag ser gärna en närmare kontakt mellan kommunen och föreningarna och är alltid öppen för dialog. En del i det arbetet är det föreningsparlament som Vimmerbyalliansen har tagit initiativ till.

MODERATERNA

Niklas Gustafsson:

– Vi försöker lyfta idrottsrörelsen så fort vi har chansen. Vi vill betona vilken viktig insats den gör. Framför allt när de gäller barn och unga. Från Moderaterna ser vi gärna fler satsningar. Vi vill gärna lyfta spontanidrottande som en viktig del. Gemenskap en annan och att bygga självförtroende. Under valrörelsen har idrotten och föreningslivet lyfts vid varje tillfälle av Moderaterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!