Portugal donerar prispengar till amatörfotboll

Regerande Europamästarna i Portugal skänker bort hälften av prispengarna som de fick i och med avancemanget till fotbolls-EM, som är uppskjutet till nästa år. Donationen är tänkt att stötta amatörfotbollen i landet under den pågående coronakrisen.

Cristiano Ronaldos Portugal uppges skänka omkring 51 miljoner kronor till amatörfotbollen i landet. Arkivbild.

Cristiano Ronaldos Portugal uppges skänka omkring 51 miljoner kronor till amatörfotbollen i landet. Arkivbild.

Foto: Armando Franca/AP/TT

Sport2020-04-13 22:45

Hur mycket pengar det rör sig om avslöjas inte i landslagets uttalande, som släpptes på måndagen.

Men enligt nyhetsbyrån Reuters kommer summan stärka förbundets stödfond – som uppges vara på 4,7 miljoner euro (cirka 51 miljoner kronor) – till landets regionala portugisiska förbund och amatörklubbar.

"I denna anda av kamratskap mellan professionell och icke-professionell fotboll så har vi bestämt, som ett lag, att skänka en del av våra kvalificeringspengar till EM 2020", säger det portugisiska landslaget i uttalandet.

"Vi har också bestämt, eftersom vi inte har glömt bort vart vi kommer ifrån och alla som generöst nog har hjälpt oss att lyckas i våra karriärer, att dessa summor ska läggas i en supporterfond som redan skapats av FPF (det portugisiska fotbollsförbundet) tillägnad spelare i icke-professionella klubbar."

Nästan 17 000 människor har bekräftats smittade av coronaviruset i Portugal och 535 människor uppges ha dött i covid-19. Den portugisiska högstaligan är sedan den 12 mars uppskjuten tills vidare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!