Premier League tillåter träning i små grupper

Ett litet steg för spelare och klubbar men kanske ett rejält kliv mot Premier League-fotboll igen i sommar. Klubbarna är överens om ett regelverk som möjliggör träning i små grupper från och med tisdag. –Det blir så säkert som det kan vara, säger Steve Bruce, manager i Newcastle.

Liverpools Mohamed Salah. Arkivbild.

Liverpools Mohamed Salah. Arkivbild.

Foto: Jon Super/AP/TT

Sport2020-05-18 15:36

Representanter från de 20 ligaklubbarna röstade enhälligt ja till förslaget under en videokonferens på måndagen. Spelarna måste fortsatt iaktta social distansering och kroppskontakt mellan spelarna är inte tillåten.

Det första steget i "Project Restart" är sanktionerat av spelare, managers, klubbläkare, oberoende experter och den brittiska regeringen, uppger BBC.

"Säkrast möjliga miljö"

Premier League skriver i ett uttalande på sin hemsida:

"Strikta medicinska regelverk av högsta kvalitet säkerställer att alla återkommer till träning i säkrast möjliga miljö. Hälsan och välbefinnandet hos alla deltagare är Premier Leagues prioritering och ett säkert återvändande till träning är en process som tas steg för steg. Spelare, managers, klubbar, spelarföreningen kommer att konsulteras medan regelverk för träningar med kroppskontakt utvecklas.

Steve Bruce kommenterar beskedet på Newcastles hemsida:

"Det har varit en mycket svår tid, men nyheten om att den första fasen för träning börjar gör att jag tror att alla är väldigt glada över att vi gör ett försök. Vi tillåts träna i grupper med fyra fem spelare, så det kommer inte att bli något problem med social distansering."

Spelarna trygga

Bruce har, ur ett säkerhetsperspektiv, inget att invända mot regelverket.

"Jag kan säga till supportrarna att spelare och ledare är så trygga som de kan vara. Vi förstår alla att viruset inte bara försvinner, det kommer att finnas kvar ett tag, men jag tror att med regelverket på plats gör vi allt för att kunna komma i gång igen".

Förhoppningen är att Premier League kan återupptas i mitten av juni. Ett datum som nämnts på sistone är 19 juni.

92 matcher återstår av ligan som leds överlägset av Liverpool.

Om en vecka, den 25 maj, vill Uefa att ligorna presenterar planer på hur säsongens seriespel kan avslutas.

Postiva tongångar

Problemet för Premier League är att regeringen aviserat den 1 juni som datum för att eventuellt tillåta elitidrott utan publik och att det inom fotbollen finns en oro för att starta säsongen för tidigt. Skäl som anförs är oro för smittorisken och för kort tid för spelarna att komma i form fysiskt.

Tongångarna från den brittiska regeringen är i dagsläget positiva.

– Jag hade mycket konstruktiva samtal i torsdags med FA (förbundet), EFL (engelska fotbollsligan) och Premier League. Vi jobbar hårt tillsammans med dem med sikte på en återstart i mitten av juni, men det största frågan är den allmänna säkerheten, säger kulturministern Oliver Dowden till Sky News.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!