I Sverige är det fortfarande inte tillåtet med offentliga folksamlingar med fler än 50 personer, något som har väckt stark kritik mot kultur- och idrottsminister Amanda Lind.
Både kulturen och idrotten har drabbats hårt av uteblivna publikintäkter och efter att tonläget i debatten skruvats upp den senaste tiden öppnar nu Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson för att RF kan komma att höja rösten mer för att få till en förändring.
– Det kanske vi måste göra. Men däremot är vi inte mycket till övers för att säga att den ena ministern är mindre lämpad och upp och ner. Vi vill bara att regeringen som kollektiv fattar ett beslut. Man har sagt att man ska göra det inom 14 dagar, och då måste man komma fram till ett beslut och där är idrottsrörelsen fullt beredd att vara en bra samtalspartner, säger han i SVT:s Morgonstudion , och fortsätter:
– Så vi deltar inte i en smutskastning kring individer – vi deltar i "ge oss en möjlighet". 1,2 miljarder har vi förlorat det tredje kvartalet. Så där kan det inte fortsätta.
"Samtal pågår"
RF har sedan tidigare begärt ytterligare 500 miljoner kronor i förlängt stöd från regeringen för perioden juli–september.
Amanda Lind:
– Jag har inte utlovat ett besked inom 14 dagar, men samtal pågår mellan de ansvariga departementen. Vi kommer att återkomma med budgetbesked också framåt, säger hon till TT.
TT: Kan du precisera när beskedet om publik kommer?
– Regeringen kommer att återkomma med besked inom kommande veckor för hur vi ska kunna hantera den här situationen framåt. Kulturen och idrotten har drabbats väldigt hårt av pandemin och jag för just nu intensiva samtal med företrädare för både kulturen och idrotten för hur man skulle kunna göra.
Möte med fotbollen
Lind säger att idrottsrörelsen har tagit fram omfattande regelverk för hur man ska kunna ta emot publik på ett smittsäkert sätt.
På torsdagseftermiddagen deltar hon i ett digitalt möte med fotbollen för att bland annat diskutera hur publik eventuellt kan släppas in på arenorna framöver.
Anders Tegnell, statsepidemiolog hos Folkhälsomyndigheten (FHM), understryker att det är ordningslagen som bestämmer när det gäller en eventuell öppning i publikfrågan, och inte FHM.
– Våra rekommendationer är att det är viktigt att vi fortsätter ha en reglering av stora event, för det kommer vi behöva. De är farliga, det har vi sett flera gånger i Europa under senare tid. Så regleringen behöver vi ha kvar. Om den kan anpassas är en fråga som inte vi äger utan det är andra som äger den i första hand, säger han på en presskonferens.
Björn Eriksson är tydlig med att idrottsrörelsen behöver få tillåtelse till publik inom en snar framtid.
– Svensk idrott kommer inte på sikt att klara sig utan att generera pengar. Det är inte så komplicerat, säger han i Morgonstudion.