Rakell tar ledarroll i oprövat Tre Kronor

Avhoppen till ishockey-VM har stått som spön i backen. Men för NHL-proffset Rickard Rakell var det självklart att tacka ja. –Det var längesedan man hade något att spela för, säger han.

Rikard Rakell. Arkivbild.

Rikard Rakell. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Sport2021-05-20 10:01

Det kryllar inte av NHL-stjärnor i den kommande VM-turneringen i Riga.

Det pågående Stanley Cup-slutspelet och en lång och påfrestande säsong har tvingat många att tacka nej till mästerskapet.

I Tre Kronors 27 man stora trupp tar fem NHL-spelare plats, vilket kan jämföras med truppen från senaste VM, 2019, då hela 18 spelare anslöt från världens bästa liga.

Den mest meriterade spelaren i årets lag är 28-årige Rickard Rakell, till vardags i Anaheim, och VM-guldmedaljör 2018.

– Det var ganska självklart länge för mig (att tacka ja). Det har varit en bökig och lång säsong. Det ska bli kul att spela viktiga matcher som betyder någonting. Det gick ganska trögt de sista månaderna då det stod klart att vi inte skulle gå till slutspel, säger han på en digital pressträff.

"Hungriga spelare"

Tillsammans med Isac Lundeström (Anaheim), Adrian Kempe (Los Angeles), Victor Olofsson (Buffalo) och Marcus Sörensen (San Jose) utgör han spetsen i det svenska VM-laget, som annars innehåller 20 debutanter.

– Jag tycker att det är ett lag med väldigt hungriga spelare och det är nytt för många. Samtidigt har vi en hel del spets. Vi har spelat ihop oss inför turneringen, så vi kan ha ett lag som är väldigt samspelt och som kan gå väldigt långt, säger Rakell.

Rakell har utsetts till assisterande lagkapten inför mästerskapet, där han bistår VM-debutanten Henrik Tömmernes som kommer att vara kapten.

Ska göra målen

Men utöver ledarrollen i omklädningsrummet är det även han som förväntas göra målen framåt.

– Jag trivs i den rollen. Jag vill vara den som gör de viktiga målen och skapar mycket. Det är något jag trivs med och hoppas kunna tillföra.

Ishockey-VM inleds den 21 maj och pågår till den 6 juni. Tre Kronor premiärspelar mot Danmark den 22 maj.

Fakta: NHL-fattiga VM-trupper

USA skickar ett ganska anonymt lag utan några större affischnamn. Men NHL-rookien Jason Robertson sticker ut. Under sin första säsong i NHL svarade Dallas-spelaren för 45 poäng på 51 matcher, vilket gör honom till en het kandidat att ta hem Calder Memorial Trophy, priset till årets nykomling i NHL.

Kanada saknar också stjärnor. Det blir Anaheim-forwarden Adam Henrique, Detroit-backen Troy Stecher och Arizona-målvakten Darcy Kuemper som får bidra med VM-rutinen i ett annars ungt och oprövat landslag.

Ryssland har hittat stjärnglansen på hemmaplan. Elva av spelarna i truppen kommer från SKA S:t. Petersburg, men det är CSKA Moskvas skyttekung Konstantin Okulov som pekas ut som en av de bärande spelarna inför turneringen. Truppen har också kryddats med NHL-spelare som Nikita Nesterov, back i Calgary, och Columbus-duon Vladislav Gavrikov och Michail Grigorenko.

Regerande mästarlaget Finland saknar också de tyngsta namnen. Backstjärnan Olli Määttä, från LA Kings, är faktiskt den enda NHL-spelaren i truppen. Övriga spelare håller till i KHL, den inhemska ligan, SHL och schweiziska ligan.

I den slovakiska truppen hittar vi två uttagna 17-åringar, backen Simon Nemec och forwarden Juraj Slafkovsky, som ska bli spännande att se.

Rättad version: I tidigare version av faktarutan uppgavs fel position för Adam Henrique.


Fakta: Sveriges VM-trupp

Målvakter: Viktor Fasth, Växjö, Samuel Ersson, Brynäs, Adam Reideborn, Ak Bars Kazan.

Backar: Klas Dahlbeck, CSKA Moskva, Henrik Tömmernes, Genève-Servette, Lawrence Pilut, Traktor Tjeljabinsk, Jesper Sellgren, Frölunda, Nils Lundkvist, Luleå, Magnus Nygren, Davos, Albert Johansson, Färjestad, Viktor Lööv, Jokerit, Jonathan Pudas, Jokerit.

Forwards: Adrian Kempe, Los Angeles, Max Friberg, Frölunda, Pontus Holmberg, Växjö, Pär Lindholm, Skellefteå, Oscar Lindberg, Dynamo Moskva, Jesper Frödén, Skellefteå, Mario Kempe, CSKA Moskva, Isac Lundeström, Anaheim, Andreas Wingerli, Skellefteå, Carl Klingberg, Zug, Filip Hållander, Luleå, Marcus Sörensen, San Jose, Rickard Rakell, Anaheim, Victor Olofsson, Buffalo, Dennis Rasmussen, Metallurg Magnitogorsk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!