Regeringen öppnar för publik och fler deltagare

Regeringen vill kunna anpassa antalet deltagare och åskådare utifrån evenemangets karaktär. Det öppnar för mer publik på till exempel idrottstävlingar utomhus. Men frågetecken kvarstår. –Det är illavarslande att man fortsätter att låsa in sig på en fast numerär, säger Staffan Movin, ordförande i Svenska motionslopp och idrottsevenemang.

Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) och socialminister Lena Hallengren (S) håller en pressträff om förslag kopplade till pandemilagen.

Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) och socialminister Lena Hallengren (S) håller en pressträff om förslag kopplade till pandemilagen.

Foto: Jessica Gow/TT

Sport2021-02-17 08:57

Det nuvarande deltagartaket på åtta personer är detsamma oavsett vilken allmän sammankomst eller offentlig tillställning det handlar om.

Men nu presenterar regeringen ett remissförslag (remisstid till den 26 februari), som ska möjliggöra att begränsningarna anpassas utifrån vilket evenemang som avses.

Man listar fyra kategorier: inomhusevenemang, inomhusevenemang med sittplatser, utomhusevenemang och motionslopp. Det öppnar till exempel för att större motionslopp inom exempelvis löpning, orientering och längdskidor, ska kunna välkomna fler personer.

– Risken för smittspridningen utomhus är lägre än inomhus. I stället för en fast gräns för alla sammankomster och offentliga tillställningar skulle det finnas möjlighet att ta emot lite mer publik om man anvisar sittplatser eller flyttar mötet utomhus, säger Sveriges kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) på en pressträff.

"Ger förhoppningar"

Håkan Sjöstrand, generalsekreterare i Svenska fotbollförbundet, välkomnar beskedet.

– Det går i linje med den åsikt som vi har drivit, att vi behöver hitta ett bättre och mer anpassat regelverk kring publikfrågan, säger han.

– Det ger förhoppningar, för det är många som längtar efter att se fotboll "på riktigt".

Några exakta deltagarantal för motionsloppen presenterades inte. Den delen lämnar regeringen till Folkhälsomyndigheten att bestämma utifrån vissa föreskrifter.

– Det kan exempelvis vara antalet besökare per kvadratmeter eller andra typer av smittskyddsåtgärder. Alltså på samma sätt som Folkhälsomyndigheten i dag har utfärdat föreskrifter för till exempel gym och sportanläggningar, säger Amanda Lind.

Vill särskilja områden

Staffan Movin, som är ordförande i den nystartade branschorganisationen Svenska motionslopp och idrottsevenemang, konstaterar att regeringens besked dock går stick i stäv med den remisstext som gått ut, där det föreslås att man ska bestämma ett maxantal utövare i utomhustävlingar.

– Man särskiljer inte om det är ett femkilometerslopp eller 3 115-kilometerslopp som i Vätternrundan. Och det är illavarslande, säger Movin.

Han vill att start- och målområdena, där det samlas folk och där det behövs tydliga regler gällande smittskyddsavstånd, särskiljs från exempelvis tävlingsbanan utifrån dess karaktär och sträckning. Det är något som Svenska motionslopp och idrottsevenemang ska trycka på i sitt remissvar.

Det nya systemet föreslås gälla från den 11 mars.

– Då kan vi planera för evenemang från den 1 juni, säger Movin.

Fakta: Publikfrågan under coronkrisen

2020

11 mars: Regeringen förbjuder sammankomster med fler än 500 personer.

27 mars: Regeringen skärper förbudet, som nu gäller sammankomster med fler än 50 personer. Beskedet innebär i praktiken att åskådare stoppas från all idrott på samtliga nivåer i Sverige.

12 augusti: Damallsvenska Piteå blir första elitlag att släppa in 50 åskådare på sina matcher.

28 augusti: Folkhälsomyndigheten föreslår att publikgränsen ska höjas till maximalt 500 personer.

24 september: Regeringen meddelar att man väntar med att införa lättnader för bland annat publik på idrottsevenemang. Orsaken är en ökad smittspridning i samhället.

8 oktober: Regeringen meddelar att det inte blir någon höjning av publik den 15 oktober på grund av det rådande smittläget.

22 oktober: Regeringen beslutar att tillåta 300 åskådare, om de sitter ner, från och med den 1 november.

1 november: Falkenberg i herrallsvenskan tar in 267 personer när laget möter Djurgården. Det blir den enda herrallsvenska matchen med publik förra säsongen.

24 november: Gränsen för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster sänks från 300 till 8 personer.

2021

4 februari: Regeringen meddelar att man ska se över restriktioner och deltagarbegränsningar.

17 februari: Regeringen föreslår att det ska bli möjligt att höja publiktaket från den 11 mars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!