Rekordförsäljningen räddningen i krisen

Många klubbar har korttidspermitterat spelare. Regerande mästarklubben Djurgården går ännu mot strömmen – stärkt av rekordförsäljningen av Marcus Danielson.
–Det skapar lugn inför framtiden, säger sportchefen Bosse Andersson.

Bosse Andersson, sportchef i Djurgården. Arkivbild.

Bosse Andersson, sportchef i Djurgården. Arkivbild.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Sport2020-04-02 05:55

Utbrottet av coronaviruset slår hårt mot de allsvenska fotbollsklubbarna.

I stället för att ladda för den efterlängtade seriepremiären, som skulle ha varit till helgen, är många spelare och ledare korttidspermitterade från sina klubbar i ett försök att mildra de ekonomiska effekterna av krisen.

Malmö FF och AIK är två storklubbar som valt att permittera personal.

Djurgården, däremot, har inte vidtagit några direkta åtgärder mer än att ordinera kortare semestrar.

Rekordförsäljningen av Marcus Danielson, som gick till kinesiska Dalian för rapporterade 50 miljoner kronor, kom lägligt innan coronakrisen slog till på allvar. Enligt sajten Fotbolldirekt har Djurgården ett eget kapital på över 100 miljoner kronor.

"Oerhört viktig"

– Den (försäljningen av Danielson) var oerhört viktig för att ge oss trygghet. Det skapar lugn inför framtiden, men framför allt skapar det lugn för våra spelare och ledare just nu. Kanske har vi längre uthållighet än vad många andra klubbar har, säger sportchefen Bosse Andersson.

Just tryggheten och välmåendet hos spelare och ledare är något som både Andersson och vd:n Henrik Berggren värderar högt.

– Det är oerhört viktigt att de känner trygghet och mår bra. Sedan har vi självklart en dialog och beredskap för det (permittering), men vi har inte för avsikt göra det i det korta perspektivet, säger Andersson.

– Men händer det andra saker i ett längre perspektiv måste vi vidta åtgärder.

"Måste ha perspektiv"

Henrik Berggren:

– Internkommunikation är viktigare än på länge. Det är otroligt sorgligt allt som händer nu, men man måste ha perspektiv på tillvaron. Mitt jobb är att driva en fotbollsklubb, det finns de som förmodligen har det mycket värre än vi. Alla får fatta sina egna beslut och vårt beslut hittills är att inte korttidspermittera, men det kan ändras med kort varsel.

Vad andra klubbar gör lägger varken Andersson eller Berggren någon större vikt vid.

– Henrik och jag har ett ansvar att driva Djurgården. Alla andra klubbar har sina förutsättningar och fattar sina beslut, det får man ha respekt för. Vi har möjlighet att hantera det i det korta perspektivet, säger Bosse Andersson.

Henrik Berggren menar att klubben "lever vecka för vecka".

– Vi får förhålla oss till vad myndigheterna säger och försöker se kortsiktigt på det vi håller på med. Det är mycket som snurrar i bakhuvudet, säger han.

Seriestart i juni?

TT: Beroende på läget, hur länge kan ni gå utan att permittera?

– Vår uthållighet är god, men inte evig. Och alla kostnader försvinner inte på grund av en permittering.

Planen är att den allsvenska säsongen ska dra i gång i början av juni.

Enligt Bosse Andersson planerar Djurgården för att kunna spela 30 matcher i allsvenskan plus Europaspel, kanske under en kortare tidsperiod än vanligt.

– Sedan kan det bli andra beslut, det finns nog ingen som vet svaret, säger han.

Fakta: Läget i allsvenska klubbarna

Följande klubbar har korttidspermitterat spelare och ledare: AIK, Falkenberg, Häcken, IFK Göteborg, IFK Norrköping, Kalmar FF, Mjällby, Örebro, Östersund, Helsingborg (enats om permitteringar, enligt HD ) och Varberg (permittering inledd).

Malmö FF har korttidspermitterat "stora delar av organisationen", men herr- och damelitlagets träningsverksamhet fortgår.

Följande klubbar har ännu inte korttidspermitterat: Elfsborg, Sirius, Djurgården och Hammarby.

I Elfsborg har spelare, ledare och personal gått ner i lön. Sirius har flaggat för att de vill permittera, och Hammarby har signalerat att det är på gång.


Fakta: Det här är korttidspermittering

"Korttidspermittering kan användas när företag drabbas av tillfälliga ekonomiska problem till följd av något oväntat. I praktiken innebär det att anställda går ner i arbetstid under en period (permittering) samtidigt som staten går in och ger ekonomiskt stöd. Anställda får behålla en stor del av sin ordinarie lön under permitteringen och företagets personalkostnader minskar. Systemet används för att undvika uppsägningar och underlätta för företag att snabbt komma i gång igen när läget vänder."

Källa. Regeringen.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!