RF-basen: "Som ett svärd över huvudet"

Riksidrottsförbundets (RF:s) ordförande Björn Eriksson säger att den viktigaste frågan för idrotten är att unga ska få börja tävla igen. Efter att regeringen förlängt restriktionerna kommer det att dröja ytterligare.
–Det där är som ett svärd över huvudet på ungdomsidrott, säger han.

Björn Eriksson vill att barn och unga ska få tävla igen. Arkivbild.

Björn Eriksson vill att barn och unga ska få tävla igen. Arkivbild.

Foto: Ørn E. Borgen/NTB/TT

Sport2021-04-22 16:38

Sedan i slutet av februari har det varit totalstopp för tävling för barn och unga vilket slagit hårt mot svensk idrott.

– Skadorna på idrotten är ibland inte de pengar man förlorade bakåt utan de ungdomar man förlorar för evigt framåt. Det viktigaste är hur vi får tillbaka och igång dem som lämnat oss, säger han.

RF fick ytterligare ekonomiskt stöd i början av april och en del av de pengarna måste gå till återstarten av idrottsrörelsen, säger Eriksson. Både RF och Folkhälsomyndigheten (FHM) är överens om att det är viktigt att få igång barn- och ungdomsidrotten fort – men än så länge tillåter inte smittläget.

"Måste kicka igång"

– Jag verkligen hoppas att det kommer inom mycket nära framtid. Det där är som ett svärd över huvudet på ungdomsidrotten, säger Eriksson.

– Vi kan inte bara kompensera bakåt för förluster vi gjort utan vi måste kicka igång. Hur återstartar vi en rörelse som har revor och tappar medlemmar?

Utöver barn- och ungdomsidrotten lyfter han att man bör arbeta fram anpassningar i begränsningsförordningen vid olika evenemang, främst motionslopp.

Alla stora motionslopp som skulle äga rum under första halvan av året, förutom Vasaloppet, har fått skjutas fram till hösten.

Försämrar folkhälsan

– Jag sade (till FHM) att det ni egentligen fattar beslut om är att försämra folkhälsan. Det är bättre att kalla en spade en spade. Det är måhända nödvändigt av smittskäl, men det finns ju en gemensam nämnare: Hur lång är tiden som vi måste försämra folkhälsan?, säger han angående att motionsloppen inte kan arrangeras.

Dagens besked är "dystert", men Eriksson säger också att han har svårt att kritisera FHM:s bedömning när han själv inte är expert.

– Jag gissar att det beror på att man inte vågar släppa på det, för att belastningen är som den är. Därför tar man beslut om att alla möjligheter att minska smittspridningen måste tas tillvara på, även om det drabbar idrotten hårt, säger han.

De förlängda restriktionerna gäller åtminstone till den 17 maj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!