RF vill ha tydligare besked från regeringen

Riksidrottsförbundet tycker att regeringens remiss är "på rätt väg". Men kräver nu vissa förtydliganden. "Många motionslopp eller tävlingar kan ju sträckas ut över tid", säger ordförande Björn Eriksson.

Björn Eriksson, Riksidrottsförbundets ordförande. Arkivbild.

Björn Eriksson, Riksidrottsförbundets ordförande. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Sport2021-02-26 13:07

Regeringens remiss berörde inte exakta deltagarantal för motionslopp eller andra evenemang utomhus men var inne på att en begränsning ska vara ett maxtak, och den delen lämnade regeringen till Folkhälsomyndigheten att bestämma utifrån vissa föreskrifter.

– Det kan exempelvis vara antalet besökare per kvadratmeter eller andra typer av smittskyddsåtgärder. Alltså på samma sätt som Folkhälsomyndigheten i dag har utfärdat föreskrifter för till exempel gym och sportanläggningar, sade kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) vid en pressträff förra veckan.

Vill ha förtydliganden

Det är nu den punkten som Riksidrottsförbundet (RF) anser borde vara tydligare, skriver förbundet i ett remissvar.

"Här skulle vi vilja se att regleringen i förordningen för motionslopp eller liknande får en liknande struktur som är föreslagen för nöjesparker, djurparker, temaparker och liknande anläggningar. Det finns tydliga likheter med stora ytor samt att det totala antalet deltagare/besökare under ett motionslopp/dag på en djurpark kan vara flera gånger högre än antalet personer som är på plats samtidigt", säger Björn Eriksson i ett pressmeddelande.

"Många motionslopp eller tävlingar kan ju sträckas ut över tid med exempelvis många startgrupper fördelade över flera dagar, så som vid en tävling i segling eller en orienteringstävling."

"Tveksamma"

RF vill även se förtydligande kring framtida möjligheten att ha publik på tävlingar.

"Vi är tveksamma till om en generell begränsning, ett maxtak, verkligen är träffsäker och proportionerlig", säger Eriksson.

"Utgångspunkten bör vara arrangörens möjlighet att säkerställa att det inte är någon trängsel genom alla delar av evenemanget. Då kan vi arbeta med smittsäkra evenemang som tar hänsyn till faktisk kapacitet."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!