Röglestjärnan slutar – berättar om mörka tiden

Efter karriärens sjunde hjärnskakning drabbades han av en djup depression. Nu, 16 månader senare, berättar den före Röglespelaren Nick Sörensen för Helsingborgs dagblad om den skakande resan.
–Det handlar på något sätt om liv och död när det blir så pass illa, säger han till tidningen.

Nick Sörensen, till höger, i en SHL-match mot Skellefteå hösten 2019. Arkivbild.

Nick Sörensen, till höger, i en SHL-match mot Skellefteå hösten 2019. Arkivbild.

Foto: Anders Bjurö/TT

Sport2021-03-11 13:07

När han var 16 år fick han den första hjärnskakningen, den 28 november 2019 i skånederbyt mellan Rögle och Malmö Redhawks fick han den sjunde. Då var han 25, och matchen blev karriärens sista.

– Jag har fortfarande väldigt tuffa och mörka dagar. Det finns ljusglimtar ibland, men jag har fått reda på att jag lider av en depression och har en skada på ögonen, säger Sörensen till Helsingborgs Dagblad.

I ett halvår efter smällen levde han nästan helt isolerat. Han var sängliggande och gick ner 15 kilo.

Sörensen kände att han inte kunde finnas där för sin gravida fru och deras dotter, och det gick så långt att han han fick självmordstankar.

– Jag såg bara en utväg: att jag inte skulle finnas kvar, för att de skulle kunna ha det bra. Där hamnade jag från att vi levde ett drömliv: vi hade vårt barn, jag levde min dröm som hockeyspelare och hon var gravid, säger han.

I dag mår han bättre, men vardagen är fortfarande en kamp. Sörensen lider av huvudvärk, och måste hålla intrycken till ett minimum för att orka med. Han stänger dagligen in sig i ett mörkt rum utan ljud och ljud för att vila hjärnan.

– Jag kan inte träna eller exempelvis gå på restauranger, då blir det för mycket snack och intryck. Men jag kommer upp på morgonen och försöker att vara så delaktig i familjens liv jag kan, säger han.

Här kan du få hjälp

Det finns flera organisationer och myndigheter i Sverige som arbetar med psykisk ohälsa och att förhindra självmord.

Om du under 18 kan du kontakta en vårdcentral, ungdomsmottagning, elevhälsan eller barn- och ungdomspsykiatrin (bup) där du bor.

Om du är vuxen kan du boka en tid på en vårdcentral, psykiatrisk mottagning eller hos din företagshälsovård. Du som är upp till 20–25 kan också kontakta en ungdomsmottagning.

Nummer du kan ringa om du mår dåligt:

90 101

Självmordslinjen. Numret går till mind.se, en landsomfattande organisation som arbetar med psykisk ohälsa. Öppet varje dag klockan 06-24.

08-702 16 80

Jourhavande medmänniska. För dig som söker medmänskligt stöd under natten. Öppet varje dag klockan 21-06.

0771-22 00 60

Hjälplinjen. För dig som behöver tillfälligt psykologiskt stöd. Öppet varje dag klockan 13-22.

116 111

Bris. Är du under 18 år kan du ringa till Bris och få prata med en kurator om det som känns jobbigt. Öppet alla dagar klockan 14-21.

112

Akutnumret. När livet står på spel precis i detta nu kan du få hjälp här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!