Roos, Montler och Bahta till EM-final

Thobias Montler inledde inne-EM i Polen på ett strålande sätt. Den regerande silvermedaljören i längdhopp slog sitt säsongsbästa och avancerade enkelt till final. –Jag är jättenöjd med 8,18, säger han till TT.

Fanny Roos.

Fanny Roos.

Sport2021-03-04 19:49

Sverige har tre finalklara friidrottare efter första dagen på inne-EM i Polska Torun. Utöver Montler tog sig även kulstötaren Fanny Roos och 3 000-meterslöparen Meraf Bahta vidare.

Roos svarade för 18,45 meter i sin andra stöt, vilket räckte för att boka en plats i fredagens final.

– Det känns bra, jag gjorde det jag skulle i dag. Jag ser fram emot i morgon, säger hon.

– Jag missade lite i första (17,78), men andra var bättre.

Roos har under inomhussäsongen slagit svenskt rekord tre gånger, senast 18,85 förra veckan. Det är tredje längst i Europa i år. I fredagens final har 26-åringen chansen att bli första svenska att ta en medalj i kula på ett internationellt mästerskap.

TT: Hur ser du på chanserna i finalen?

– Det ska bli kul med final i morgon, jag känner mig i bra form och att jag kan stöta långt.

Däremot tog sig varken Frida Åkerström eller Sara Lennman vidare efter att ha stannat på 16,86 respektive 16,08.

Säsongsbästa av Montler...

I längdhoppet visade Thobias Montler på fin form, när han fick till 8,18 meter i sitt andra hopp. Säsongsbästa för Montler, och ett resultat som innebar att han blev etta i kvalet. Hoppet var bara fyra centimeter från 25-åringens personbästa.

– Jag är jättenöjd med 8,18. Det visar på att vi hittat rätt känsla inför mästerskapet. Det var kval och fokus att ta sig vidare, säger han.

Men det kommer att krävas ett nytt superhopp för att bräcka den regerande guldmedaljören, Miltiadis Tentoglou från Grekland.

– Han har goda chanser och hoppar väldigt långt. Vi får se vad tävlingen bjuder på i morgon och vad som kommer krävas, säger Montler.

TT: Vad är målet?

– I mästerskap går vi alltid efter medalj. Det är inga resultat jag tänker specifikt på, man får ge sitt allt, säger han.

... och av Bahta

Även Meraf Bahta, 3 000 meter, svarade för säsongsbästa i det som är hennes mästerskapscomeback efter avstängningen för brott mot dopningsreglerna. Bahta blev trea i sitt heat på 8.56,85 och tog sig därmed till final. Däremot blev både Samrawit Mengsteab, som sprang i samma heat som Bahta, och Linn Nilsson utslagna.

Både längdhoppsfinalen och finalen på 3 000 meter avgörs på fredagen.

På 1 500 meter blev svenska herrtrion Johan Rogestedt, Leo Magnusson och Samuel Pihlström utslagna i försöken.

Fakta: Fredagens svenska höjdpunkter på inne-EM

11.18: Kval för kulstötaren Wictor Peterson, eventuell final 20.35.

12.18: Kval för längdhopparen Khaddi Sagnia.

19.06: Final för kulstötaren Fanny Roos.

20.20: Final för längdhopparen Andreas Montler.

21.00: Final på 3 000 för Meraf Bahta.