Rosén ledde Växjö till femte raka hemma

Växjö spelade hem en ny hemmaseger i SHL. Som grädde på moset fixade smålänningarna guldtippade Luleås tredje raka nederlag. –Jätteskönt, det händer inte ofta, säger Rosén om sina två mål i den tajta match som Växjö vann med 3–2.

Växjö slog Luleå med 3–1. Arkivbild.

Sport2020-11-14 17:45

Våren 2018 spelade Växjö hem klubbens andra, och senaste, SM-guld i suverän stil. Sedan dess har det gått tyngre, men ett starkt hemmaspel så här långt denna höst indikerar att laget möjligen är på väg tillbaka till toppen.

Skador och sjukdomar har gjort att Växjö tvingats spela den gångna veckans tre matcher utan tillgång till fulltalig matchtrupp.

– Vi har gjort en kanonvecka, hela laget har slitit, offrat sig och täckt skott. Fint att ta helg nu, säger Robert Rosén, efter fem av nio möjliga poäng.

Märkligt mål

Gästerna från Norrbotten sökte vägen tillbaka till vinnarspåret efter två raka förluster. Ett tidigt, och märkligt, mål då pucken styrdes in via ett baksida lår, gav Luleå en kanonstart.

– Inte så vackert kanske, men man tar alla mål man kan få, säger den något förvånade målskytten Karl Fabricius.

Men snart tog Växjö över spelet och matade på skott i riklig mängd mot David Rautio i Luleåkassen. En van målskytt i hemmalaget, backen Ilari Melart, kvitterade i spel fem mot fyra.

Spelbilden i den andra perioden innebar ombytta roller – hemmalaget inledde piggast men sedan skruvade Luleå upp bra tryck i anfallszon. Växjö gjorde dock periodens enda mål då Robert Rosén styrde in pucken bakom Rautio.

– Lite tur och slump, säger Rosén ödmjukt.

Rosén avgjorde

Halvvägs in i den tredje perioden kvitterade Luleå till 2–2, ett mål som kom i spel fem mot fyra och där Niklas Olausson var siste bortaspelare på pucken.

Avgörandet kom med 4.13 kvar att spela då Växjö kom i ett två mot en-läge. Valet att skjuta själv i stället för att passa gjorde Robert Rosén till tvåmålsskytt och matchhjälte.

– När man kommer två mot en är första tanken att passa, men backen täckte och det alternativet försvann. Den satt fint i ”gubbhörnet”, säger Robert Rosén.

– Dåligt av oss att släppa in det målet, vi får skylla oss själva. En sur förlust, säger Karl Fabricius.

Resultat var även ett trendbrott i den meningen att Växjö haft svårt mot Luleå på senare tid.

– Skönt att veta att vi kan slå även dem, säger Robert Rosén.