Rymdforskarens teori: Dopad av fisk

En rymdforskare hjälper Jenny Fransson att frias från dopningsanklagelserna. En av Mats Larssons teorier är att brottningsstjärnan fått i sig metyltestosteron genom fisk.
–Jag är helt övertygad om att hon är oskyldig, säger han.

Jenny Fransson. Arkivbild.

Jenny Fransson. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Sport2020-05-02 11:06

I en intervju med Expressen förklarar Larsson varför han hjälper Fransson och varför han tror att hon är oskyldig.

Professorn i molekylfysik, som bland annat forskat på molekylbildning i rymden, säger att han själv jobbat med tekniker som är nära dopningsanalysernas tekniker och därför började intresserade sig för dopningsanalyser – och dess risker. Att testmetoderna inte är hundraprocentigt tillförlitliga.

Och det är en av hans två teser som Larsson har när det gäller Franssons positiva dopningsprov.

– Under de sista dagarna har jag gått igenom laboratorierapporten och där känner jag mig ganska övertygad om att på den ena metaboliten har laboratoriet inte uppfyllt alla Wadas skallkrav, säger han om Internationella antidopningsorganisationens krav som laboratoriet måste uppfylla.

Steroider i fisk?

Larssons andra tes, som han ska lägga fram för dopningsnämnden, är att brottaren fått i sig det metyltestosteron genom att äta fisk.

– Jag har en vän och kollega i Ukraina, en kvinnlig kemist, som har börjat titta på olika källor till steroider. Och hon har hittat kinesiska artiklar som visar att det kan förekomma syntetiska steroider i fisk och i vatten, bland annat. Vi försöker utreda den saken nu, säger han.

Svårt att få frikännande

Mats Larsson tror dock att det kan bli svårt att få en friande dom.

– Det är väldigt svårt att få ett frikännande i en dopingnämnd, säger han.

Det var i februari som 32-åriga Fransson, som på meritlistan har VM-guld och OS-brons, testades positivt för den anabola steroiden metyltestosteron. Hon hävdar att hon är oskyldig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!