Så går snacket inför innebandypremiären

På fredag och lördags spelas den första omgången i innebandyettan. "Äntligen" säger många eftersom förra säsongen blev spolierad på grund av coronasmittan. Vi ringde runt till våra lokala tränare och pejlade läget. Vilka har varit heta på försäsongen? Vad är målsättningen? Och vilka spelare har lämnat och anslutit till lagen? Läs allt nedan. Och missa inte att vi sänder matchen mellan Vimmerby och Ledberg på fredag 19.30.

Kollage inför innebandyettan.

Kollage inför innebandyettan.

Foto: Arkivbilder

Innebandy2021-09-15 14:36
undefined
Ledbergs tränare Fredrik Hemmingberg.

Fredrik Hemmingberg, tränare i Ledberg.

Hur är läget i laget? 

– Det är bra. Truppen är skadefri om man räknar bort lite sjukdomar men ingen är tveksam inför premiären. 

Vad säger du om lagbygget?

– Vi har fått ihop en bra mix. Vi har många unga spelare som varit i laget länge och som har rutin från ettan. Sedan har vi kryddat den unga truppen med några äldre spelare med rutin. Som till exempel Edin Omanovic som stod i mål för Växjö i SM-kvartsfinalen mot Storvreta förra säsongen. Och så Adam Wastesson från Åby också.  

Vad är er målsättning? 

– Det är att gå upp till Allsvenskan. Vårt mål tidigare var att vinna DM och det gjorde vi. Nu har vi fokus på att bli topp fyra, som får kvala och sedan vill vi vinna kvalet. 

Hur har försäsongen sett ut?

– Vi har haft en bra försäsong med många tuffa matcher. Det var planen eftersom våra killar inte har spelat innebandy på nio månader på grund av pandemin. Vi har mest mött lag från Allsvenskan och känner att vi har hittat en bra nivå. Vi strök en match här på slutet för att inte belasta laget för hårt.  Vi har varit påkopplade och fokuserade när vi har mött bra lag. Vi har absolut varit med i matchen trots att vi mött topplag från Allsvenskan. 

Vilka har varit heta under försäsongen?

– Linan med Adam Zetterström och Adam Wastesson med unge Filip Lingmerth som center har varit överlägsen när vi möter motståndare på vår nivå. De har öst i poäng. Och sedan har Edin Omanovic varit ett utropstecken i målet. 

Spelare in: Edin Omanovic (Craftstaden IBK Oskarshamn), Charlie Engström (IBF Falun U), Adam Wastesson (Åby IBK), Jonas Lönn (IBK Succé), Per Andersson (Stenhagens KK).

Spelare ut: Rasmus Mäkinen (IBK Dalen), Emil Jacobsson (Jönköpings IK). 

undefined
Markus Lindström tar nya tag i Linköpings FBC.

Marcus Johansson, tränare i Linköping FBC

Hur är läget i laget? 

– Läget är bra, vi ser fram emot premiären. Vi har den del skadebekymmer. Fem eller sex spelare är osäkra. Vi hoppas att de ska kunna bli hela och friska till helgen. 

Hur ser lagbygget ut?

– Vi har fått behålla de unga spelarna från i fjol och fått in några nygamla som Markus Lindström som kommer tillbaka från SSL-laget. Så även Tom Carlsson. Sedan fyller vi på med unga och hungriga spelare från närområdet och de egne leden. 

Vad är er målsättning? 

– Den är alltid att försöka utbilda och förädla våra unga spelare så att de ska kunna vara med och konkurrera om en plats i vårt SSL-lag i framtiden. Vi har spelat många år i ettan och vårt mål är att hålla oss kvar där. 

Hur har försäsongen sett ut?

– Vi har prioriterat spelet med vårt JAS-lag och spelat en del cuper med det laget. Vi fick ställa in träningsmatchen sist mot Västervik på grund av vårt skadeläge. Vi är nöjda med det vi har gjort hittills. Eftersom några spelare tränar med SSL-laget blir det svårt för oss med lagbygget på kort sikt, men på lång sikt går vi så klart plus på att de samlar på sig erfarenhet därifrån.  

Vilka har varit heta under försäsongen?

– Det är svårt att lyfta fram enskilda spelare men vi är nöjda med det vi har gjort. Jag tycker att det ser bra ut. Vi har ett spel som bygger på ett kollektiv snarare än individer. Men om man ska nämna några så lyfter jag fram målvakterna Christoffer Palmborg och David Henningsson som gjort det fantastiskt bra. 

Spelare in: Markus Lindström och Tom Carlsson (Från a-laget)

Spelare ut: Hampus Karlsson (Åby IBK) och Filip Johansson, klubb okänd.

undefined
Mattias Rydén, tränar numera Bergs IK.

Mattias Rydén, tränare i Bergs IK

Hur är läget i laget?

– Vi har haft lite sjukstuga och fick ställa in genrepet mot Kumla Men nu ska de flesta vara tillbaka och alla ska nog kunna spela i premiären. 

Vad säger du om lagbygget?

– Det är ganska oförändrat sedan ifjol. Vi har tappat en tung pjäs i Jakob Sigfridsson men lyft upp två unga backar som kommer att vara med och konkurrera om platser. 

Vad är er målsättning? 

– Vi var nya förra säsongen som blev avbruten, så vi får se oss som nykomlingar i år igen. Men jag skulle vilja säga att vi bör bli ett mittenlag. Vi har ett antal spelare med rutin från högre serier. Vi har ett talangfullt lag där vissa spelare kommer att behöva lite tid på sig att växa in i rollen. På sikt kommer vi att kunna utmana i toppen. 

Hur har försäsongen sett ut?

– Vi har blandat och gett lite. Vi har gjort två riktigt bra matcher där vi slog Lockerud med 8-4 och spelade 7-7 mot allsvenska Onyx. Vi förlorade mot Farsta med 5-6 och förutom det har vi mött ett gäng lag från tvåan och trean. Det är matcher som jag inte drar så stora växlar av. 

undefined
Petter Alm i Bergs IK.

Vilka spelare har sett heta ut på försäsongen?

– Förstafemman (Petter Alm, Joakim Nyberg, Linus Linder, Sebastian Hagberg och Oliver Liedberg) har gjort en bättre försäsong än i fjol. Sedan är det kul att se att de unga spelarna Filip Irebro, Ludwig Gabrielsson, Jonathan Sjöstrand och Lucas Ängshammar har gjort framsteg. 

Spelare in: Anton Josefsson (Linköping Legends), Viktor Bromark (AIK) Ludwig Gabrielsson (Munka-Ljungby IBK), Filip Irebro och Oskar Hallberg (egna leden).

Spelare ut: Jakob Sigfridsson och Philip Carling.

Tränare ut: Sebastian Hagård.

Tränare in: Stefan Ekwall, assisterande tränare.

undefined
Bergs IK vann division 2 och laddar nu för klubbens ettan.

Torbjörn Johansson, tränare i Solfjäderstaden IBK

Hur är läget i laget? 

– Vi är lite efter i planeringen, rent spelmässigt, på grund av skadeläget. Jag hade velat ha tre veckor till. Men lagsammanhållningen och kulturen i laget är väldigt trevlig och bra. Vi har en kravfylld kultur där alla kräver mycket av varandra och har en stark vilja att göra bra. Skadeläget är ändå rätt bra nu, till skillnad från tidigare. Vi kommer nog att ha alla till förfogande till premiären. Möjligen kommer vi att ha två borta. 

Hur ser lagbygget ut?

– Vi är lite för få och skulle behövt vara två spelare till, då hade jag varit mer nöjd. Vi har undersökt marknaden men det är inte så lätt att värva just nu. Och det har jag hört från många andra lag också. Vi har tappat spelare som Adam Hjalmarsson, Simon Hedberg och Martin Hovlund. Å andra sidan har vi fått tillbaka Mikael Sonesson som gör comeback. Han är precis en sådan spelare som vi behöver. Han har rutin, inställning och en bra kravbild på sig själv och de andra i laget. 

undefined
Torbjörn Johansson, ny tränare i Solfjädern.

Vad är er målsättning? 

– Det finns en långsiktig kravbild från styrelsen att vi ska ta oss till allsvenskan och etablera oss där. Vi har en utmaning att göra det bästa i varje match, det låter kanske tråkigt att säga så. Men man vet inte riktigt var lagen i serien står efter en pandemisäsong. Vi kommer i alla fall att vara jävligt förberedda till varje match. 

Hur har försäsongen sett ut?

– De två första matcherna var mindre bra. Men mot Åby och Onyx har vi gjort riktigt bra matcher. Vi har stått upp och varit det laget som vi har sagt att vi ska vara och jobbat hela matcherna på det sättet vi ska. Vi förlorade båda matcherna men det spelar ju mindre roll i träningsmatcher. 

undefined
Mikael Sonesson blir viktig för Solfjädern.

Vilka har varit heta under försäsongen?

– Mikael Sonesson har ett himla driv som gör att andra också höjer sig hela tiden. Han har gjort mycket av det vi har sagt att vi ska göra. Joel Hermansson har gjort det väldigt bra. Hans ledaregenskaper är mer i det tysta. Han tar inte så stor plats men visar på upp ett sätt att spela på som andra kan följa. 

Spelare ut: Emil Stille, Malte Tjerngren, Martin Hovlund, John Fransson, Simon Hedberg och Adam Hjalmarsson.

Spelare in: Totte Johansson, Emil Hoff, Mikael Sonesson, Casper Sandqvist och Calle Lindstedt.

undefined
Michael Elmér, tränare i VIBK.

Michael Elmér, tränare i Vimmerby IBK

Hur är läget i laget? 

– Som alla andra föreningar känner vi av pandemin. Dels ekonomiskt men även för att spelare har haft problem med motivationen. Vi lever med sviterna av den men nu ser vi ljuset i tunneln. Vi har förlorat ett år och därför är det en stor osäkerhet var vi står. Vår kapten Victor Wall kommer att vara borta i ungefär fyra veckor till efter en bristning.

Vad säger du om lagbygget?

– Vi har en bantad trupp eftersom ekonomin inte längre är vad den var tidigare i föreningen. Vi har fått in vår tidigare kapten Johan Carlsson, den äldre och det betyder mycket. Han la av under coronaåret men är tillbaka nu. Sedan har vi fått in en intressant, ung lettländare som heter Edjis Senards som har flyttat till Sverige för att studera på gymnasiet. 

undefined
Räkna med Johan Carlsson i år.

Vad är er målsättning? 

– Vi kommer att vara stolta om vi spelar i ettan nästa år också. Det får se ut hur som helst bara vi har tre lag bakom oss. Vi vet att vi på en mindre ort har allt emot oss. Vi har inte de ekonomiska resurserna så vi måste utveckla våra egna spelare till stor del. Tittar man på Ledberg och Hovslätt och andra så har de SSL-spelare i truppen och det är nyförvärv som inte vi kan göra. Men om vi får ihop det lagmässigt ska vi kunna störa alla lag men vi kommer inte att jogga hem någon match. 

Hur har försäsongen sett ut?

– Den har varit händelserik. Vi har mött Kalmarsund i Svenska cupen två gånger. Det är ju ingen match som man planerar in i vanliga fall men vi lottades som segrare i Smålandscupen och fick möta dem i Svenska cupen eftersom vi slog Olofström med 6-3. Vi föll med 15-3 och 17-3 men faller ändå med flaggan i topp. Det ska skilja så mycket mellan oss och ett lag från SSL. Jag hade önskat att vi hade spelat någon mer match mot motstånd från ettan eller Allsvenskan men sammantaget är det en godkänd försäsong. 

Vilka har varit heta under försäsongen?

– Jesper Ahnfeldt, nyförvärvet från Westervik. Han har varit bra, framför allt när han mötte sitt tidigare lag. Han är ung och lovande och kommer att ha målvakten Patrik Karlsson som sin mentor här i Vimmerby. Han kan verkligen blomma ut på sikt. Nye Emil Johansson har visat sig vara väldigt användbar. Han är en av bara tre rightare i laget, med bra driv i steget och känns ostoppbar när han trampar igång. Sedan har Adrian Brorsson skolats om från forward till back eftersom vi fick backbrist. Han har lyckats med det på ett väldigt intressant sätt. 

Spelare in: Edjis Senards (FS Masters), Emil Johansson (Antvarden IBK), Jesper Ahnfeldt (Westerviks IBK), Thim Isaksson, Hugo Samuelsson (från egna leden)

Spelare ut: Albin Westergren (Ingelstad IBK), Johan Carlsson den yngre (trappar ner), Jack Frid (Flyttar för studier i Umeå, klubb oklar), Jesper Nilsson (Flyttar för studier i Kalmar, klubb oklar).

undefined
Jesper Ahnfeldt är ny i VIBK.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!