Så ska kommunerna minska trängsel på stränderna

Trygghetsvärdar, skyltar, appar – och vaktbolag. Det ska få badsugna svenskar att hålla avstånd både på och omkring badstränderna under den varma helgen efter den senaste tidens larm om trängsel.

Många kommuner har satt upp skyltar, banderoller och flaggor för att försöka motverka trängsel på badplatserna. Här syns Sundspromenadens badbryggor i Malmö.

Många kommuner har satt upp skyltar, banderoller och flaggor för att försöka motverka trängsel på badplatserna. Här syns Sundspromenadens badbryggor i Malmö.

Foto: Johan Nilsson/TT

Hälsa och sjukvård2020-08-15 06:40

Senast förra helgen kom rapporter om trängsel på svenska ständer. Flera badgäster på stranden i skånska Lomma vittnade för Aftonbladet om brist på avstånd. Även smittskyddsläkare i region Halland och i Västra Götalandsregionen berättade för TT om trängsel bland badgästerna, exempelvis på Tylösand.

I helgen blir det återigen värme och sol, framför allt i landets södra delar. Anders Åkesson är säkerhetschef i Lomma kommun, där man påminner om att hålla avstånd med hjälp av banderoller och flaggor.

TT: Kan ni ta till fler medel för att undvika trängsel i helgen?

– Nej, det kan vi faktiskt inte. Stränderna är inget kommunalt ansvar, det är en allmän plats. Är det någon som ska göra det så är det polisen, eller att vi får direktiv från nationellt håll om att stänga stränderna, säger Anders Åkesson till TT.

Klagomål i Blekinge

Region Blekinge har fått in flera klagomål om trängsel på badstränder, vilket SVT Nyheter Blekinge rapporterat om. En smittskyddsläkare uppmanade kommunerna i regionen att förtydliga sina skyltar på stränderna, och att skicka ut "värdar" som ska övertala folk att hålla avstånd.

Karlskrona är en av kommunerna som i sommar har trygghetsvärdar som patrullerar på gator och stränder.

– De har varit och kollat hur läget sett ut. Ser man att det är folksamlingar är min uppfattning att de har uppmanat om att hålla avstånd. Det handlar också om att rapportera in om det är mycket folk på en plats, säger Terje Viblom Pedersen, turistchef i kommunen.

Utvecklat appar

Både Visit Halland och Helsingborgs kommun har tagit fram en app för att informera om och minska strandträngseln. Helsingborg har gjort "Badplatsjakten", en tävling med QR-koder på samtliga badplatser i kommunen.

– Vi vill uppmuntra folk att gå ut och testa andra badplatser, säger Fredrik Ahlberg, kommunikatör på stadsledningsförvaltningen.

En livräddare i Helsingborgs kommun sade till Expressen förra helgen att stranden i Rydebäck varit fullpackad under både fredagen och lördagen.

– Det är inget som har nått mig. Men vi har gjort det vi kan för att fortsätta informera om att hålla avstånd och att stanna hemma om man är sjuk, säger Fredrik Ahlberg.

Parkeringskaos vid stranden

Andra kommuner har tagit till nya knep inför helgens hetta. Motala kommun sätter in extra resurser för att hantera städning och parkering, rapporterar P4 Östergötland. Detta efter förra helgens anstormning på den stora stranden i Varamon. Polisen kommer även ha volontärer på stranden.

Ett annat exempel är Oxelösunds kommun, som tar hjälp av vaktbolaget Securitas för att komma till rätta med parkeringskaos, rapporterar P4 Sörmland.

– Vi har fått in klagomål på att det har varit trångt att ta sig fram. Det finns de som bor i närheten som inte har tagit sig fram till sina hus. Sedan kan det bli problem om räddningstjänst eller ambulans behöver ta sig fram, säger Camilla Norrgård Sundberg, miljö- och samhällsbyggnadschef vid kommunen, till radion.

Fakta: Grönt ljus för fler än 50 på stranden

Förbudet mot att samla fler än 50 personer gäller inte stränder och badplatser, utan endast aktiviteter som kan klassas som allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar.

Folkhälsomyndighetens föreskrifter och råd om allas ansvar att förhindra smittspridning gäller dock. Exempelvis bör man hålla avstånd till andra människor även på badplatser.

Bad i sig utgör inte en risk för smittspridning, så länge avstånd hålls, enligt Folkhälsomyndighetens bedömning.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!