Så stor är Fis bonus för ett svenskt VM-guld

Drygt 154 000 kronor. Så mycket pengar i segerbonus från Internationella skidförbundet (Fis) och VM-arrangören Oberstdorf skulle vänta Frida Karlsson, Linn Svahn eller någon annan svensk vid ett individuellt guld under skid-VM.

Frida Karlsson tog ett silver och ett brons individuellt vid VM i Seefeld 2019. I Oberstdorf jagar hon ett första individuellt VM-guld.

Frida Karlsson tog ett silver och ett brons individuellt vid VM i Seefeld 2019. I Oberstdorf jagar hon ett första individuellt VM-guld.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Sport2021-02-22 11:17

På torsdag delas de första medaljerna ut på skid-VM i tyska Oberstdorf när sprinttävlingarna i längd och damernas backhoppning i normalbacke avgörs.

Nyhetsbyrån NTB har fått uppgifter om hur mycket VM-guldbonus de individuella segrarna i varje gren får, och det finns skillnader mellan idrotterna.

Mest pengar i VM-guldbonus får segrarna i herrarnas backhoppningsgrenar, motsvarande drygt 264 000 svenska kronor. Minst guldbonuspengar från Fis och VM-arrangören får segrarna på damsidan i nordiska kombination, motsvarande knappt 37 000 kronor.

Guldbonusen inom damernas och herrarnas längdåkning är helt jämlika, ett individuellt VM-guld ger drygt 154 000.

Fis och VM-arrangören Oberstdorf delar på prispotten som totalt består av runt 9 miljoner kronor, fördelade på 24 grenar, enligt NTB. Anledningen till att herrarnas backhoppning har störst andel av prispengarna är att den sporten genererar mest genom tv-avtal och sponsorer.

Gällande stafetter och andra lagtävlingar på VM är bonusprispengarna mindre.

Fakta: Fis individuella VM-guldbonusar i Oberstdorf

Längd: motsvarande drygt 154 000 svenska kronor (herrar och damer).

Backhoppning: drygt 264 000 kronor (herrar), drygt 92 500 kronor (damer).

Nordisk kombination: knappt 122 000 kronor (herrar), knappt 37 000 kronor (damer).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!