54-åringen från Leksand är en av fyra kandidater som gör upp om den tunga posten. På fredagens digitala Fis-kongress ska det röstas om det blir Årjes eller någon av de andra alternativen – svensk-brittiske affärsmannen Johan Eliasch, Fis tidigare generalsekreterare Sarah Lewis eller tidigare störtloppsvärldsmästaren Urs Lehmann – som får förtroendet.
Mats Årjes, som också är ordförande i Sveriges olympiska kommitté (SOK), tror att han har goda möjligheter, trots konkurrensen. Ett stort erkännande kom häromdagen, när det norska skidförbundet ställde sig bakom Årjes kandidatur.
– Det betyder otroligt mycket. Norge är en stormakt inom skidsporten, det måste man vara ärlig och säga. Och jag tror att jag har god chans, givet att de som säger att de ska rösta på mig gör det, säger Årjes.
– Jag tycker att jag har en ytterst relevant bakgrund. Jag har varit chef för Svenska skidförbundet i fyra år, jag har varit ordförande i tio år. Jag har SOK, och jag har också varit chef för ett stort bolag (Skistar) som jobbar med rekreationsskidåkning i 17 år. Jag har kanske en bakgrund som skiljer sig lite från de andras.
Tio år i Fis-styrelsen
Årjes har också följt hur arbetet går till från nära håll, eftersom han har suttit i Fis styrelse som vice ordförande i mer än tio år.
Vid första anblick låter det kanske inte som en merit för den som skriker efter stora förändringar. Men där tar man fel, säger Årjes.
– Tvärtom. Jag tror att alla organisationer och bolag kan utvecklas och förbättras. Och det måste ske också inom Fis.
Han pekar ut tre områden som han avser förändra om han blir vald. Först och främst gäller det att hantera de fortsatta utmaningarna som kommer av coronapandemin. Nummer två på listan handlar om hur Fis styrs.
– Man måste förbättra och utveckla transparensen, och könsfördelningen är inte bra naturligtvis, den måste bli mycket, mycket bättre. Och det handlar inte bara om styrelsen, utan också om kommittéer och vilka som jobbar inom ”management”.
Den tredje punkten är troligtvis den mest konkreta för alla som följer vinteridrott. Och kanske den mest kontroversiella.
"Får inte vara konservativ"
För om det är något som har diskuterats flitigt genom åren är det huruvida det är rätt eller fel att förnya skidsporterna genom att exempelvis lägga till nya, mer tv-mässiga, grenar. Några är högljutt emot, andra är mer öppna för nya inslag.
Mats Årjes tillhör de sistnämnda.
– Jag tror att det är jätteviktigt att man verkligen ser över de olika format som Fis äger och förfogar över. Så att man verkligen har en kommersiell agenda som gör att Fis även i framtiden kommer att vara ekonomiskt framgångsrikt.
– Man måste attrahera media, publik och kommersiella intressenter. Där tror jag inte att man får vara konservativ, utan man måste våga göra de förändringar som ens rättighetsinnehavare förväntar sig.
Han jämför med när längdskidorna införde sprintdistansen i slutet av 90-talet. Då var det många traditionalister som var minst sagt skeptiska, men i dag är ett längdmästerskap utan sprint otänkbart.
– Jag var chef på skidförbundet när sprinten kom och jag kommer ihåg att det var två nationer som var absolut emot. Det var Sverige och Norge. Riktigt så är det inte i dag, tror jag. Ytterst måste man värna om de aktiva, naturligtvis. Men de aktiva är också en del av en förhållandevis stor underhållningsindustri, om man får kalla det så. Om du ska vara en ledande idrott i världen så ska du konkurrera, med golf, tennis, fotboll och formel 1 och så vidare. Du måste våga göra de förändringar som du tror behövs för att kunna attrahera ytterligare intressenter.