Så vill polisen komma åt PL-rasismen

Flera Premier League-spelare har blivit utsatta för rasism på sociala medier de senaste månaderna. Nu efterfrågar polisen bättre samarbete med klubbarna.

Patrick van Aanholt är den senaste i raden av Premier League-spelare som blivit utsatta för rasism på sociala medier. Arkivbild.

Patrick van Aanholt är den senaste i raden av Premier League-spelare som blivit utsatta för rasism på sociala medier. Arkivbild.

Foto: Mike Hewitt/AP/TT

Sport2021-03-05 17:15

Senast var det Crystal Palaces nederländske vänsterback Patrick van Aanholt som blev utsatt. Tidigare har bland annat Manchester United-trion Marcus Rashford, Axel Tuanzebe och Lauren James samt Chelsea-spelaren Reece James fått rasism riktad mot sig på sina sociala kanaler.

Polischefen Mark Roberts, som arbetar med fotbollen för Storbritanniens nationella samordningsorgan för brottsbekämpning, vill se att klubbarna blir bättre på att samarbeta med polisen. Han säger att polisen blivit frustrerade när de försökt följa upp rasismanklagelserna.

– Vi har upplevt situationer där polisen har gjort ordentliga försök att nå spelaren, men vi har nått en vägg hos klubben, säger han till BBC och fortsätter:

– Sen säger spelaren offentligt "var finns polisen, varför tar de inte kontakt?"

Utvecklingen gick åt fel håll redan innan pandemin, och Roberts oroar sig för att hatbrotten kan öka ytterligare när arenorna återigen börjar fyllas.

– Så vår vädjan till ligorna och klubbarna är att när vi har den här korta pausen från att ha supportrar på arenorna: låt oss vara redo, säger han.

Han vill att ligorna ska rapportera angående rasistiska smädelser och oroligheter varje vecka till polisens fotbollsenhet, och att en person från enheten ska stå som kontaktperson för klubbarna under matchdagar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!