Salming: "Känns konstigare den här säsongen"

Mångkamparen Bianca Salming siktar mot både EM och OS den här säsongen. Men den tunna tävlingskalendern oroar.
–Det känns konstigare den här säsongen, säger hon inför årsdebuten i Norrköping.

Bianca Salming fortsätter sin satsning mot OS. Arkivbild.

Bianca Salming fortsätter sin satsning mot OS. Arkivbild.

Foto: Erik Simander/TT

Sport2021-01-05 18:00

Det kryllar inte av friidrottstävlingar för tillfället, men på onsdagen är det dags för Januarimångkampen i Norrköping som pågår 6-7 januari.

Enligt arrangören Krister Hultberg blir det i betydligt mindre format än vanligt.

– Det är en jätteliten friidrottstävling. Vi hade planerat en större ungdomstävling i morgon, som vi gör varje dag på trettondagen. I fjol hade vi deltagarrekord med 1 200 starter. I år har vi elva, så det är lite skillnad, säger han.

En av de elva är Bianca Salming.

22-åringen, som är dotter till ishockeylegendaren Börje Salming, har höjdhopp som främsta gren men har alltid satsat på mångkampen i första hand.

I fjol blev det ett SM-guld – och dessutom sprängde hon drömgränsen på 6 000 poäng, något bara fyra svenskor gjort tidigare. Carolina Klüft leder fortsatt överlägset med sina 7 032 poäng.

OS-satsningen fortsätter

På tisdagen väntar säsongsdebuten för Salming.

– Det är ganska tidigt, för vi brukar egentligen ha några individuella tävlingar nu i början, säger hon.

– Jag går nog inte in med allt för höga förväntningar. Min kropp känns bra fysiskt och explosivt så jag känner jag mig redo. Det är mycket teknik som ska stämma så jag genomför bara den här tävlingen för att känna mig bra inför SM som är i slutet av månaden. Men det är klart att man kör "all in" och ser vad som blir.

Salming fortsätter sin satsning mot OS i Tokyo i sommar där hon hoppas bli en av de svenska mångkamparna, men det finns även fler tunga mästerskap att sikta mot:

– Det är mitt mål att kvala dit, men det kan jag inte riktigt påverka nu. Det får vi se under säsongen. Nu är det inomhus-EM (i polska Torun 5-7 mars) som är målet. Jag vill bara komma i gång så man får känna på alla grenar och vara på banan, säger hon.

"Känns redan begränsat"

Det är mycket som är osäkert inför årets säsong och tävlingskalendern är tunnare än vanligt. Men än så länge tror hon inte att pandemin ska kunna hota OS-drömmarna.

– Det känns konstigare den här inomhussäsongen. I fjol när vi började var det normalt sedan blev alla stora mästerskap inställda. Nu börjar vi säsongen med få tävlingar, så det känns redan begränsat. Det är lite tråkigt, men så är det, säger hon och fortsätter:

– Vi mångkampare är vana vid att det inte finns så många tävlingar. Man kan inte köra fler än två, tre mångkamper på en sommar, då blir man för sliten. Det kanske är jobbigare för en höjdhoppare att hitta tävlingar. För oss kan det nog räcka.

Fakta: Coronaregler för friidrottstävlingar

Kontroll av aktivas tävlingsskor

Aktiva som siktar på att bli uttagna till inne-EM (och OS) måste kunna få sina tävlingsskor kontrollerade av arrangören, så att det inte råder något tvivel om att deras resultat är fullt giltiga enligt Internationella friidrottsförbundets "Technical Rule 5".

Undvik trängsel

Maximalt tre grenar får pågå samtidigt vid inomhustävling. Tävlingen ska planeras så att aktiva och tränare tillbringar så kort tid som möjligt i hallen, och så att det aldrig blir trångt vid hallens in- och utgångar. Aktiva, funktionärer och tränare ska anvisas egna utrymmen (zoner) i hallen.

Små startfält

I teknikgrenar, där de aktiva är nära varandra – och funktionärer – under längre tid, är det angeläget att startfälten blir små. Vid fler än åtta anmälda delas startfältet in i pooler.

I löpgrenar tillåts maximalt följande antal deltagare i ett heat:

I hallar med fyra rundbanor:

800m med start på skilda banor: Maximalt 6 löpare per heat.

800m med gruppstart: Maximalt 8 löpare per heat, varav fem på bakre och tre på främre startlinje.

1000m–3000m med gruppstart: Maximalt 12 löpare per heat, varav åtta på bakre och fyra på främre startlinje.

I hallar med sex rundbanor:

800m: Maximalt 8 löpare per heat.

1000m–3000m med gruppstart: Maximalt 12 löpare per heat, varav åtta på bakre och fyra på främre startlinje.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!