Kina har bland annat kritiserats för sin behandling av folkgrupperna uigurer och tibetaner samt för situationen i Hongkong. Men landet har förnekat kränkningar av de mänskliga rättigheterna.
180 människorättsorganisationer har krävt en bojkott av vinterspelen i Peking nästa år. Något sådant är inte aktuellt för den svenska OS-truppen – men Sebastian Samuelsson, som på onsdagen blev uttagen till OS, tycker att det är viktigt att lyfta frågan om mänskliga rättigheter.
– Det handlar om att prata om det framöver och vara med och påverka och inte ducka frågorna när de dyker upp, säger han på en pressträff.
– Jag sitter inte på någon reell makt utan kan påverka genom att svara på frågor och säga vad jag tycker, säger han.
Men det är ingen lätt uppgift och han önskar att utvecklingen kunde gå fortare.
– Det känns som att det är lilla jag mot världen ibland, säger Samuelsson.
Den dubble OS-medaljören från Pyeongchang 2018 konstaterar att det inte är unikt att stora idrottsmästerskap förläggs i problematiska länder.
Ett annat exempel är fotbolls-VM i Qatar nästa år. Även där har valet av värdland kritiserats hårt.
– Det här ser vi inom alla typer av idrotter och evenemang, att det används av de här länderna för att sprida propaganda, och det vill vi komma ifrån, säger Samuelsson.
– Jag tycker inte att vi borde ha mästerskap och framför allt inte OS i den här typen av länder.
Peking tilldelades spelen 2022 i konkurrens med Almaty i Kazakstan. Kraków (Polen) och Lviv (Ukraina). Oslo och Stockholm drog tillbaka sina kandidaturer före IOK:s omröstning i juli 2015.