Sänkte mästarna i första allsvenska starten

Första allsvenska matchen från start. Då klev Robin Book, 28, fram och sänkte svenska mästarna Djurgården i den 89:e minuten. –Det var eufori, säger Örebrospelaren efter 2–1-segern på Tele2 arena.

Robin Book avgjorde matchen sent borta mot Djurgården.

Sport2020-06-17 21:20

Robin Book tog inte direkt den rakaste vägen till allsvenskan. Karriären har gått via en rad superettanklubbar innan den 28-årige mittfältaren skrev på för Örebro inför årets säsong – och där fick han på onsdagskvällen se en pojkdröm gå i uppfyllelse.

När allt pekade på ett oavgjort resultat borta mot Djurgården stack Book upp i en kontring, pangade in ett lågt avslut under målvakten Tommi Vaiho och hade därmed avgjort mötet borta mot svenska mästarna i sin första allsvenska match från start.

– Det är en fantastisk känsla så klart, säger ÖSK:s matchhjälte och fortsätter:

– Det är något man alltid har drömt om, att i sin första start i allsvenskan avgöra mot Djurgården.

För Djurgårdens del såg 2–0-segern i premiären borta mot Sirius bra ut – på papperet.

På planen däremot lämnade spelet en hel del i övrigt att önska, och mot Örebro hoppades man hitta tillbaka till det spel som gav ett skrällartat SM-guld 2019.

Efter 35 minuters spel såg det lovande ut för "Blåränderna" då anfallaren Emir Kujovic blev sopren i Örebros straffområde och nickade Nicklas Bärkroths precisa inlägg i mål.

"Rättvist"

Ledningen blev dock kortvarig.

Bara fyra minuter senare var det nämligen utjämnat efter att ÖSK:s vänsterback Kevin Wright heroiskt räddat bollen från att gå ut över kortlinjen – och samtidigt hittat Nahir Besara i Djurgårdens straffområde. Besara tryckte behärskat till med en bredsida och fick se bollen passera DIf-målvakten Tommi Vaiho fram till 1–1.

Trots en rad heta chanser för Djurgården efter halvtidsvilan lyckades hemmalaget inte förvalta sitt övertag. I stället var det alltså Örebro som fick utdelning i en omställning och chockade sin motståndare med ett avgörande mål i den 89:e minuten – signerat Robin Book.

Chansen såg ut att vara över för vänstermittfältaren som plötsligt drog till och hittade en lucka under Tommi Vaiho med ett rappt och lågt avslut. Därmed säkrades en rättvis bortaseger, enligt Book.

– Jag tycker inte att de skapar så många chanser ändå, men vi sticker upp och är ganska farliga. Jag tycker det är ganska rättvist till slut.

"Surt"

Andra tongångar var det i Djurgården som förra säsongen inte förlorade en enda match mot ett lag utanför Stockholm. Den här säsongen dröjde det till omgång 2.

Mötet med ÖSK var ett klart fall framåt sett till spelet, enligt lagkaptenen Jesper Karlström.

– Det var surt, så klart, att förlora. Men vi gör en väldigt bra andra halvlek i stora delar. Det är blandade känslor. Det var ett steg framåt spelmässigt. Men resultatet var inte det vi ville ha, säger mittfältaren.

Örebro däremot kan återvända till Närke med säsongens första trepoängare i ryggsäcken efter den inledande 0–2-förlusten mot AIK i premiären.