Säsongspremiär: Halva banan öppen för spel på Tobo

I söndags öppnade nio av 18 hål för spel på Tobo GK. "När vi kan öppna hela banan hänger på vädret", säger Tobo GK:s ordförande Kenneth Johansson.

Kerstin Wessberg, Lillemor Nelson och Monica Jutterdahl uppskattar att få komma ut på golfbanan och röra på sig och träffa folk igen.

Kerstin Wessberg, Lillemor Nelson och Monica Jutterdahl uppskattar att få komma ut på golfbanan och röra på sig och träffa folk igen.

Foto: Magnus Strömsten

Golf2021-04-21 10:30

Att golfbanorna öppnar upp brukar vara ett säkert vårtecken. Golfen fick ett rejält uppsving ifjol i samband med coronapandemin och många spelare har väntat otåligt på att banorna ska öppna för säsongen. På Tobo GK skedde premiären i söndags och i måndags var sporten på plats och träffade spelare som längtat efter att få komma ut på banan.

På 18:e green mötte vi en trio damer som just slutfört en runda i strålande sol och frisk vind.

– Det har väl gått lite blandat spelmässigt, men det var härligt att spela. I dessa tider är golfen extra viktig för oss då man får komma ut och röra på sig och träffa folk, säger Kerstin Wessberg som spelat tillsammans med Monica Jutterdahl och Lillemor Nelson.

undefined
Lillemor Nelson, Monica Jutterdahl och Kerstin Wessberg har just avslutat sin runda på ett soligt men blåsigt Tobo.

De är alla passionerade golfare som har varit igång tidigare under säsongen också och spelat när det var vintergreener som gällde.

– I vintras hade vi även en stående tid en gång i veckan då vi tränade på den nya golfsimulatorn. Det var nyttig träning så man kommer förberedd till säsongen och man får inte lika mycket träningsverk som när man inte har svingat på länge, säger Monica Jutterdahl.

På 13:e hålet tar vi följe med fyra rutinerade herrar som går sin första runda på hemmabanan för säsongen.

– Jag har spelat några rundor i Oskarshamn tidigare i år, men det är förstås kul att Tobo har öppnat, säger Leif Carlsson som lite senare får se Roger Eriksson sänka en snygg birdie.

– Det var en lovande start på golfåret med en birdie redan på mitt fjärde hål för året. Jag hade en putt på runt fyra meter och även om greenerna är lite ojämna så här i början av säsongen så lyckades jag sänka den, säger Roger Eriksson innan sällskapet beger sig vidare.

undefined
Roger Eriksson

Än så länge är det bara hål 10 till och med 18 som är öppet för spel på Tobo GK. Klubbens ordförande Kenneth Johansson berättar att man hoppas kunna öppna upp hela banan inom kort.

– Tanken är att kunna göra det redan till helgen, men det är sämre väder på ingång i slutet av veckan så jag törs inte lova något. Vi får se när de ansvariga för banarbetet ger klartecken, säger han.

Vädret är ett stort aber i golfbranschen och att våren inte riktigt vill infinna sig ställer till problem.

– Det är lite blött på sina håll ännu så vi hade behövt fler dagar med sol och värme för att få banan i toppskick, säger Kenneth Johansson.

Förra säsongen märkte Tobo GK liksom många andra golfklubbar av ett stort uppsving när det gäller intresse för att utöva sporten till följd av att folk ville hitta något att aktivera sig med i coronatider. Den effekten tror Johansson kan hålla i sig i år med.

– Vi har märkt av ett stort intresse för att spela. Dessutom är det många nya spelare som har anmält sig till kurserna för grönt kort i vår och det är alltid ett bra tecken.

Inför årets säsong har klubben lagt en del krut på underhållsarbete vid banan som ska underlätta för spelarna.

– Redan i höstas hade vi ett stort gäng av ideellt arbetande medlemmar som hjälptes åt att röja sly och buskar och ta bort en del träd. Det tror jag spelarna kommer märka av ganska tydligt då det kommer bli lättare att hitta sina bollar även om man inte håller sig på fairway. Vi har gjort det för att få spelet att flyta på bättre och numera finns det ju även en regel som säger att man inte får leta efter boll i mer än tre minuter.

Utöver det anläggs även nya utslagsplatser på sex hål.

Leif Carlsson
Leif Carlsson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!