Sef: Svenska cupen kan ställas in

Kvartsfinalerna i svenska cupen kan inte spelas den 1 juni. Nu kan hela turneringen ställas in. –Jag ser inget annat alternativ, säger Sef-ordföranden Lars-Christer Olsson.

Svensk elitfotbolls ordförande Lars-Christer Olsson. Arkivbild.

Svensk elitfotbolls ordförande Lars-Christer Olsson. Arkivbild.

Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Sport2020-05-15 15:55

Sverige ser inte ut att få något cupmästarlag på varken dam- eller herrsidan i år. Folkhälsomyndighetens besked under fredagen, om att först i början av juni meddela när och hur elitfotbollen kan dra i gång, omöjliggör kvartsfinalspel för herrarna den 1 juni.

TT: Kommer ni behöva blåsa av hela svenska cupen?

– Om vi ska hålla oss till det beskedet vi har fått i dag ser jag inget annat alternativ för svenska cupen faktiskt, säger Svensk elitfotbolls (Sef) ordförande Lars-Christer Olsson och fortsätter:

"Komplicerat system"

– All vår verksamhet hänger dessutom ihop med den internationella verksamheten. En internationell kalender kommer att avgöra vad vi kan göra och inte göra i Sverige. Det ska finnas tid för landslagsspel och internationell klubblagsverksamhet till exempel. Då kan inte vi samtidigt bedriva vår egen verksamhet. Det är ett mycket mer komplicerat system än vad folk begriper.

För en månad sedan meddelade Svenska fotbollförbundet att damernas cup ställs in och att inget mästarlag utses i år. Nu ser alltså herrarna – med följande kvartsfinaler: Hammarby–IFK Göteborg, Häcken–Elfsborg, Malmö FF–AIK, Mjällby–Falkenberg – ut att drabbas av samma öde i coronapandemin.

Kan mista Europa-plats

Sef har hittills haft två videokonferenser med Riksidrottsförbundet, Svenska fotbollförbundet, Elitfotboll dam och Folkhälsomyndigheten om när fotbollen kan återupptas.

– Vi har en verksamhet som är helt beroende av att komma i gång i juni för att kunna avsluta verksamheten före jul. Nu när man (Folkhälsomyndigheten) skjuter på nästa möte in i juni innebär att vi inte kan slutföra svenska cupen. Det innebär att vi inte har någon cupmästare att lansera i de internationella klubbtävlingarna, säger Lars-Christer Olsson.

Genom åren har svenska cupen varit en väg ut i Europa för herrlag som inte kvalificerar sig för internationellt spel med sin allsvenska tabellplacering. Om inget cupmästarlag utses i år riskerar Sverige att gå miste om en plats säsongen 2020–2021.

– Ska vi ha en representant där får vi lösa det på något annat sätt, säger Olsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!