Sevilla vann La Ligas öppningsderby

Nu har herrarnas La Liga sparkat i gång den avbrutna säsongen. Exakt tre månader efter det att den spanska ligan pausades har spelet återupptagits. I premiärmatchen dominerade Sevilla derbyt mot Real Betis och vann med 2–0.

Sevilla och Real Betis spelade inför tomma läktare.

Sport2020-06-12 00:45

Det blev aldrig särskilt spännande på Ramón Sánchez Pizjuán-stadion. Sevilla dominerade matchen och blev först ut av de spanska lagen att få jubla inför tomma läktare.

Målen lät dock vänta på sig. Efter en träff i ribbkrysset i första halvlek kunde Lucas Ocampos sätta 1–0 på en ifrågasatt straff i den 56:e minuten. Argentinaren var även inblandad i 2–0 sex minuter senare, när han i samband med en hörna klackade bollen till Fernando, som nickade bollen i mål.

Virtuell publik

I tv-sändningen försökte man återskapa stämningen av en fullsatt arena genom simulerat åskådarljud och en virtuell publik. När Ocampos satte sin straff vände han sig till den tomma läktaren bakom målet, som om den vore fullsatt.

– Även om fansen inte var här ville jag ändå hedra dem och få det att kännas som att de var här, säger Ocampos efter matchen, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Före avspark hölls en tyst minut för att hedra offren för covid-19 och så kommer alla återstående matcher i ligan att inledas. Drygt 27 000 människor har hittills avlidit i Spanien efter att ha smittats.

Därför har ett rigoröst säkerhetsarbete sjösatts för att hejda eventuell smittspridning i samband med matcher. Alla spelare testas för covid-19 mindre än ett dygn före avspark. Temperaturen tas också när spelarna kommer till arenan, då de ska bära munskydd och handskar. Restriktioner finns även kring hur bortalagen ska resa och bo i samband med matcherna. Publiken är tillsvidare portad och i övrigt får max 270 personer befinna sig inne på arenorna.

Matcher varje dag

I och med segern befäste Sevilla sin tredjeplats i tabellen. Med en match mer spelad ligger de rödvita åtta poäng efter ledande Barcelona och sex poäng efter tvåan Real Madrid. Real Betis är efter förlusten å sin sida kvar på en blygsam tolfte plats.

Tittare som vill ta igen förlorad fotbollstid kan se fram emot matcher varje dag de närmsta två veckorna. Därefter är spelschemat ännu inte spikat, men den 19 juli ska den spanska ligan vara färdigspelad. Storlagen Barcelona och Real Madrid spelar sina första matcher i helgen.

I England och Italien drar de högsta herrligorna, Premier League och Serie A, i gång nästa vecka.