SjÀlvförtroendet sjuder hos guldfavoriterna

Guldet ska stanna i Stockholm och pĂ„ Tele2 arena. Men DjurgĂ„rden kommer inte att försvara sin mĂ€startitel, om Abbe Khalili fĂ„r bestĂ€mma. –Med den truppen vi har ska vi gĂ„ för guldet, inget snack, sĂ€ger Hammarbys nyförvĂ€rv inför premiĂ€ren av fotbollsallsvenskan.

Abbe Khalili har kommit till Hammarby för att ta SM-guld.

Abbe Khalili har kommit till Hammarby för att ta SM-guld.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Sport2020-06-14 05:25

Oavsett om man frÄgar spelare, ledare, experter eller oddssÀttare Àr det fyra lag som sticker ut nÀr det ska pratas guldfavoriter inför herrallsvenskan i fotboll 2020.

Tre kommer frÄn Stockholm, ett frÄn SkÄne.

– Malmö, DjurgĂ„rden och AIK kommer nog att ligga dĂ€r uppe. Hammarby kanske kan vara med och kriga om det. Det Ă€r vĂ€l de som pĂ„ förhand Ă€r favoriter, sĂ€ger Helsingborgs och landslagets lagkapten Andreas Granqvist.

Tunga tapp

I fjol var det DjurgÄrden som blev herre pÄ tÀppan genom klubbens första SM-guld pÄ 14 Är. Och mÄlsÀttningen Àr högt stÀlld Àven i Är, trots den mÀrkliga uppladdningen inför en sÀsong som skulle ha börjat i april men som sparkas i gÄng först i dag söndag pÄ grund av coronapandemin.

– Vi kan inte gĂ€rna sĂ€ga ”nej, i Ă„r vill vi komma femma”. DjurgĂ„rdens mĂ„lsĂ€ttning Ă€r att kriga om Europaplatser. Vi Ă€r regerande mĂ€stare och det Ă€r klart att vi inte vill ge bort den titeln bara sĂ„dĂ€r, sĂ€ger DjurgĂ„rdens trĂ€nare Kim Bergstrand.

– Man vet inte var laget stĂ„r. Men det Ă€r inte sĂ„ att vi tĂ€nker nöja oss med en topp fem-placering, sĂ€ger lagkaptenen Jesper Karlström.

Karlström tror pÄ sitt DjurgÄrden trots tunga spelartapp i form av fjolÄrets mest vÀrdefulla spelare Marcus Danielson samt stÀndiga anfallshotet Mohamed Buya Turay.

– Förhoppningsvis Ă€r vi med dĂ€r. Sedan tror jag att det blir Malmö, Hammarby och AIK, de som var med förra Ă„ret. Och jag tror att Göteborg kan vara riktigt bra. Och sĂ„ blir det kanske nĂ„got lag som överraskar lite och nĂ„got som misslyckas, sĂ„ brukar det alltid vara, sĂ€ger Karlström.

Utmanarna andas dock samma sjÀlvförtroende.

"Vi gÄr för det"

Hammarby hade redan i fjol seriens mÄlfarligaste anfall. Nu har man dessutom kryddat det offensiva mittfÀltet med Abbe Khalili, som kommer nÀrmast frÄn den turkiska ligan. Och han Àr inte det minsta förvÄnad över att hans nya lag nÀmns i guldsnacket.

– Hammarby har varit i toppen i tvĂ„ Ă„r och de har varit nĂ€ra att ta guldet. Jag tror att det Ă€r dĂ€rför. Sedan har vi en vĂ€ldigt bra trupp, om inte den bĂ€sta truppen i allsvenskan. Jag tror att det Ă€r dĂ€rför vi ses som guldfavoriter.

TT: Hur ser ni pÄ det sjÀlva, ska ni vara dÀr uppe?

– Ja, absolut. Med den truppen vi har. Vi gĂ„r för det, vi ska vara dĂ€r uppe.

TT: Vilka Àr era frÀmsta konkurrenter?

– Det Ă€r de tidigare topplagen. Malmö, AIK, DjurgĂ„rden... Norrköping kanske.

Just Malmö FF Àr det mÄnga som lyfter som den kanske allra största favoriten till guldet, inte minst efter vÀrvningen av landslagsanfallaren Ola Toivonen.

"Det Àr Malmö, alltid"

Och den danska mittfÀltaren Anders Christiansen har under sina Är i MFF förstÄtt att det bara finns ett riktmÀrke i SkÄneklubben.

TT: Vilka Àr favoriter till SM-guldet?

– Det Ă€r Malmö, alltid. Det har jag lĂ€rt mig, sĂ€ger Christiansen.

TT: Vilka Àr favoriter till andraplatsen?

– Det funderar jag inte pĂ„.

Fakta: Allsvenskans premiÀromgÄng

Söndag: Sirius–DjurgĂ„rden (12.00), IFK Norrköping–Kalmar FF, IFK Göteborg–Elfsborg (bĂ„da 14.30), Hammarby–Östersund, Örebro–AIK (bĂ„da 17.30).

MĂ„ndag: Falkenberg–HĂ€cken, Helsingborg–Varberg, Malmö FF–MjĂ€llby (alla 19.00).

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!