På fredagen träffades Svenska fotbollförbundet (SvFF), herrklubbarnas intresseorganisation Svensk elitfotboll (Sef), Riksidrottsförbundet och Folkhälsomyndigheten. Mötet gällde planerna på att starta elitfotbollen i mitten av juni.
Fotbollssidan lade fram sina tankar för hur spelet ska kunna dra igång på ett säkert sätt, utan publik, trots coronapandemin. Men ett klartecken från myndigheterna, så som har skett i Tyskland, Danmark och Norge, låter vänta på sig.
"Det var ett bra, konstruktivt möte där vi fick beskriva vår sak och myndigheten lyssnade på de åtgärder vi föreslår för att kunna starta serierna på ett säkert sätt. Utfallet var det väntade – att vi behöver ses och diskutera igen, när myndigheten haft möjlighet att bedöma förslagen", säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på SvFF, till förbundets hemsida.
"De har bollen"
I en intervju med TV4 säger han att Folkhälsomyndigheten kan hjälpa fotbollen att komma igång, även om det inte är myndigheten i sig som stiftar lagar.
– Att ändra föreskrifter är faktiskt på deras bord. Däremot säger de att de har svårt att göra unika lösningar för unika idrotter, utan man behöver ha ett generellt förhållningssätt till det hela. Men vi anser att vi kan komma igång med fotbollen och det är det vi har delgett dem, säger Sjöstrand till TV4.
Att länder i Sveriges närhet gett klartecken väcker optimismen hos Sjöstrand.
– När vi ser det runt omkring oss som händer och när vi (i Sverige) öppnar upp kan vi tycka att det ligger i linje med våra ambitioner att komma igång igen.
– Sef och EFD (Elitfotboll Dam, damklubbarnas intresseorganisation) har jobbat igenom sina planer för att komma igång på ett väldigt strukturerat och bra sätt, så det ska vi kunna åstadkomma.
Matcher ett mindre problem
Tidigare under fredagen berättade statsepidemiolog Anders Tegnell att det inte är smittospridningen på planen som står i vägen i första hand.
– Det är inte spelarna som är det intressanta eller problemet så att säga, det är alla människor som rör sig runt detta. De 22 människorna som är på planen är det mindre problemet i sammanhanget, sade Tegnell till TV4.
Ett stort hinder är däremot alla resor det skulle innebära om serierna drar igång.
– Fotboll, i framför allt de högre divisionerna, innebär rätt mycket resande, så i grunden måste vi känna oss trygga i att resandet inte innebär att man sprider smittan i landet onödigt mycket, sade Tegnell.
Han lät samtidigt mer positiv än tidigare till att fotbollen skulle kunna starta i sommar.
– Det finns ett regelverk på plats och vi får se om det kan ändras på, men kanske inte just nu, då det inte är det första på vår lista. Det finns en del annat vi tittar på först.
– Jag vet inte hur det kommer att utvecklas i Danmark och i Tyskland. Vi får se om det här är en modell som fungerar. Då får vi ta de diskussionerna vidare.
Parterna ska mötas igen i slutet av nästa vecka, skriver Aftonbladet.