Skadedrabbat mästarlag räddat av självmål

FC Rosengård säkrade i fjol den damallsvenska titeln tack vare 1–1 hemma mot Vittsjö. I lördagens damallsvenska premiärmatch var det dags för ett nytt Skånederby lagen emellan. Också denna gång hade Rosengård marginalerna med sig – ett självmål fällde avgörandet i 1–0-segern.

Rosengårds Jessica Samuelsson, Anam Imo och Mimmi Larsson fick fira 1–0-segern mot Vittsjö på Malmö IP.

Sport2020-06-27 21:15

Det var ett decimerat FC Rosengård som kom till spel. Meriterade nyförvärvet Katrine Veje stukade foten dagen innan premiären och var därför helt utanför truppen.

Inte heller Fiona Brown eller landslagskaptenen Caroline Seger (nyligen i träning efter problem med en överansträngd vad) fanns med i den Rosengårdselva som inledde årets damallsvenska med att ta emot fjolårets trea Vittsjö GIK.

Men spelmässigt var avsaknaden inte allt för stor. De regerande mästarna inledde bäst, pressade högt och dominerade bollinnehavet. Man skapade också en rad målchanser – men utan att nå hela vägen.

– Jag måste nog säga att första halvlek är bland det bästa ett lag presterat i damallsvenskan, om man ser till intensitet och att bygga ett eget anfallsspel på motståndarnas planhalva. Det är en total dominans nästan hela halvleken, säger Rosengårdtränaren Jonas Eidevall.

Behövde hjälp av planen

Under årets damallsvenska ska 22 omgångar tryckas in på en tre månader kortare säsong än vanligt, och på förhand hade man i FC Rosengård talat om sin tunna trupp och vikten av att undvika skador.

Därför vilade man inledningsvis Caroline Seger och därför spred sig också oron när Sofie Svava i den 55:e minuten blev liggandes på offensiv planhalva. Yttern skulle behöva hjälp för att ta sig av plan.

– Jag trampade snett. Vi ska titta på det i morgon, men jag tror inte att det är så illa, säger Svava.

Mittbacken blev olycksfågel

I hopp om att växla upp ytterligare valde Rosengårdstränaren Jonas Eidevall i den 73:e matchminuten att sätta in både Seger och anfallaren Anam Imo, och när bara sex minuter återstod av ordinarie tid tryckte yttern Jessica Samuelsson in bollen i straffområdet.

I ett försök att rensa blev mittbacken Kajsa Lind Vittsjös olycksfågel när hon i sin blott andra match från start styrde bollen i eget mål och gav segern till hemmalaget.

– Det är jobbigt. Hon spelade förbannat bra fram till dess, och det finns större spelare än henne som gjort något sådant. Det är bara att bita ihop, säger Vittsjötränaren Thomas Mårtensson som på tal om skadedrabbad trupp bara hade fyra spelare på bänken.

– Vi behöver förstärka. Vittsjö består bara av ett A-lag. Vi har inte resurser till att skapa en akademi, fortsätter tränaren och berättar att laget tvingats hyra in talanger för att genomföra tvåmålsträningar.

Rosengårds Caroline Seger om premiären:

– Det var ett förlösande mål, skönt med tre poäng. För mig var det skönt att vara i gång igen. Det känns som att jag väntat länge.