RF lämnade på tisdagen till regeringen in krav på ytterligare stöd på två till fyra miljarder kronor. RF bedömer att den totala ekonomiska effekten av corona för idrotten kommer att ligga mellan fyra och sex miljarder kronor.
– Vi vill inte bara ha fler vackra ord från politiken, regeringen och dess samverkanspartier måste skyndsamt agera om vi ska kunna fortsätta vara en stark kraft i hela samhället. Idrottsrörelsen finns i hela landet från glesbygder till storstäder. För att vi fortsatt ska vara starka behövs långsiktiga förutsättningar och inte kortsiktiga tvåmånadersbeslut, säger RF-ordföranden Björn Eriksson i ett pressmeddelande.
När vi intervjuade Eriksson i december berättade han att RF arbetade på olika scenarier för idrotten under 2021-2022. Dessa är nu klara och är grunden till det stöd som RF söker hos regeringen. Det mest dramatiska scenariot är döpt till "Nya former av idrott" och det tror RF på om en djup lågkonjunktur kombineras med att restriktionerna mot idrotten kvarstår.
RF skriver där bland annat: "Individualismen blir starkare och alla kollektiva aktiviteter påverkas. Förbund och föreningar måste fortsätta utvecklingen av nya sätt att träna och tävla, men också att tävla lokalt och regionalt i större utsträckning. Fler vill idrotta själv och organisationsgraden blir lägre. Fler hemarbetande föräldrar ger möjlighet till fler ideellt engagerade. De föreningar och förbund som tänker nytt blir vinnare. Elitidrotten lider svårt med minskad ekonomi och färre tävlingar och mästerskap."
En sammanställning RF gjort utifrån det lokala aktivitetsstödet i januari-juni 2020 visar hur pandemin slagit mot föreningslivet. Antalet aktivitetstillfällen har sjunkit med 6 procent i åldern 7-12 år, 4,5 procent i 13-16 år, 7,5 procent i 17-20 år, 18,2 procent i 21-25 år och 32,3 procent bland de som är 26 år och äldre.
Svårast har det varit för inomhusidrotter som handboll, innebandy, basket, gymnastik, brottning, boxning och alla kampsporter. Där har antalet aktiviteter sjunkit med 15-40 procent i åldern 7-16 år.
Björn Eriksson säger:
– Just nu i denna stund tappar idrottsföreningar barn och unga, inom vissa idrotter ser vi dramatiska siffror. Ju längre tiden går desto större blir tappet. Fasan är att när pandemin är förbi så kommer barn och ungdomar inte hitta tillbaka till sin idrottsförening.