Hemvändare, cuppokaler och en SM-debut – så såg det ut

Vimmerbytraktens idrottstalanger har under åren bjudit på en hel del sporthistoria. Vi skrapade ihop några av de bästa bitarna från de senaste 10, 20, 30, 40 och 50 åren.

2002 vände David Laine hem till moderklubben Kisa BK efter åtta års spel i Gullringen och Hjulsbro.

2002 vände David Laine hem till moderklubben Kisa BK efter åtta års spel i Gullringen och Hjulsbro.

Foto: Foto: Arkiv

Sport2022-08-05 19:00

10 ÅR SEDAN:

  • Gullringens GOIF var storfavoriter att ta hem årets Slätmonpokal. Och med ett ganska slagkraftigt lag lyckades man infria förväntningarna. Det var efter en 1–0-seger i finalen mot Rimforsa som laget tillsammans kunde lyfta bucklan. Lagen hade tidigare mötts redan i gruppspelet, där det blev 0–0. Men väl i finalen drog Gullringen-gänget det längsta strået och kunde på ett nickmål från Marcus Oscarsson Johansson ta hem cupsegern.

– Det var tufft men vi hade ett starkare lag och vann rättvist, sa GOIF-tränaren Nicklas "Dansbo" Johansson efter finalvinsten.

  • Dackarna, Elit Vetlanda och Piraterna gjorde upp om topplatserna i elitserien. Ett av lagen skulle tvingas till en oviss kvartsfinal.

– Det är otroligt viktigt att vara topp två nu, sa Dackarnas dåvarande lagledare Mikael Karlsson.

Den första kvällen var det Dackarna och Elit Vetlanda som skulle göra i den första seriefinalen. Inför seriefinalerna hade Elit Vetlanda 22 poäng, Dackarna 20 och Piraterna 19 ihoptjänade poäng. Det blev med andra ord en otroligt jämn uppgörelse mellan Piraterna och de bägge smålandslagen. I samma veva presenterades även Tai Woffinden som en av startförarna i Dackarna inför matchen mot Vetlanda.

20 ÅR SEDAN:

  • Kisa BK rustade upp sig rejält för att kunna behålla serieledningen i division fyra. Ett av namnet som tog plats i truppen inför höstsäsongens början var ingen mindre än David Laine, som alltså var tillbaka i sin moderklubb. 28-åringen hade under den närmsta tiden spelat i både Gullringen och Hjulsbro men valde nu, efter åtta års spel på annat håll, att återvända hem och lira i sitt Kisa igen.

– Vi tror att han kan visa vägen och skapa mycket ytor för både han själv och övriga spelare. Han har en härlig vinnarinstinkt och med sin erfarenhet från spel i högre divisioner blir han enormt värdefull, sa Kisatränaren Jimmy Bexell.

30 ÅR SEDAN:

  • Hultsfredsbygdens voltigelag imponerade stort och tog sig hela vägen till SM i Västerås. Årets Sverigemästerskap avgjordes i åttamannalag, vilket var helt nytt för Hutsfredsryttarna.

– Vi har aldrig ställt upp med ett åttamannalag tidigare, så det här blir väldigt spännande. Men har man nu aldrig tävlat med åtta ryttare ihop förut så kan man väl lika gärna passa på att göra det i SM, sa lagets tränare Maria Olofsson med ett skratt.

Damryttarna i Hultsfreds voltigelag var Caroline Nilsson, Åsa Falk, Åsa Jönsson, Lisa Johansson, Agneta Karlsson, Erika Johansson, Therese Arvidsson och Malin Widgren. Alla red på den trogne "lektionshästen" Molly.

40 ÅR SEDAN:

  • VIF:s F66-lag vann den ärofyllda turneringen Vättern Cup i Jönköping. Och det gjorde dem med otroligt knapp marginal. Två stycken 2–0-segrar, alltså sex poäng, räckte för en cupseger då resterande lag spelade oavgjort i nästan varenda match. En oväntad, men ack så rolig turneringsvinst för Vimmerbydamerna som fick med en sig fin pokal hem.

50 ÅR SEDAN:

  • Återigen var det dags för seriefotbollen att rulla igång igen. Höstens premiärmatch i division fyra skulle spelas mellan hemmalaget Virserum och IFK Tuna på Virumsvallen. För de bägge lagen var detta en extremt viktig match, fast av två olika anledningar. Virserum låg efter vårsäsongen näst sist i tabellen. Tre poäng mot Tuna skulle innebära att laget klamrade sig fast i tabellens mittenskikt och därmed över nedflyttningsstrecket. Samtidigt skulle tre poäng för Tuna betyda att laget går från fjärde till andra plats i serien bakom ledande Vimmerby.
Tai Woffinden presenterades som en av Dackarnas startförare i striden om topplatserna mot Vetlanda och Piraterna 2012.
Tai Woffinden presenterades som en av Dackarnas startförare i striden om topplatserna mot Vetlanda och Piraterna 2012.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!