SM-guld med brutet nyckelben

Gabriella Mannerson från Tävelstad gård i Rimforsa och hennes lag Åby hade redan överraskat genom att ta sig till final. Men det räckte inte där. När finalen av lag-SM i Elitallsvenskan var avgjord hade Åby-laget hoppat till sig den ädlaste valören. – Det är riktigt roligt, säger guldmedaljören Gabriella Mannerson.

Det vinnande laget i lag-SM i Elitallsvenskan. Foto: Privat

Det vinnande laget i lag-SM i Elitallsvenskan. Foto: Privat

Foto:

Sport2017-07-17 07:45

Gabriella och hennes Norrköpingslag Åby var nykomlingar och för första gången skulle ridklubben vara med i Elitallsvenskan.

– Vi var ett lag som inte många trodde på som förhandsfavoriter. Tittar man på ryttarna vi mötte och deras hästar kanske vi inte nådde upp till deras nivå, menar Mannerson.

Åby tog sig vidare till semifinalerna i Strömsholm efter att ha blivit ett av de tre bästa lagen från sin kvalgrupp. I Strömsholmstävlingarna möttes tolv lag från hela landet och där kom Gabriellas lag etta. I Falsterbo var det åtta lag som tävlade om fyra platser till den stora finalen.

– Där kom vi tvåa med två tidsfel, det var jag och en till tjej som hade det. Inför finalen låg vi bakom förhandsfavoriterna Strömsholm.

"Körde vårt race"

– På finaldagen hade vi ingen susning om hur det gick för de andra lagen utan vi körde vårt race. För mig gick det inte lika bra som under första dagen men mina lagkamrater var verkligen "top of game".

När Åbys sista ryttare skulle framträda i finalen så började han med att riva första hindret.

– Då trodde jag det var kört. Men sen höll han ihop det hela rundan och när han gick i mål så var det som ett stort glädjetjut från alla. Då insåg vi att vi hade vunnit SM-guld.

Gabriella var såklart jätteglad över lagets insats men det är inte för ens nu hon inser vad som faktiskt hänt.

– Det känns riktigt bra. Nu börjar det landa att vi gjorde det.

Brutet nyckelben

Ta nu in allt som Åby-laget åstadkom som nykomling, för det räcker nämligen inte där. Lägg också till att Rimforsaryttaren red med ett brutet nyckelben genom hela finalen.

– Ja, det skedde ett missförstånd med en häst för cirka åtta veckor sedan. Jag kom inte över hindret utan i hindret, haha. Nyckelbenet var verkligen tvär-av, det var fyra centimeter från ena benstumpen till den andra.

Inför Falsterbotävling låg benen omlott så Gabriella hade fortfarande ont då skadan inte var fullt läkt.

Gjorde det inte ont när du red?

– Jo såklart det kändes. Men inte lika mycket som dagen efter jag bröt det om man säger så.

Gabriella bet ihop och hjälpte sitt lag att bringa hem guldmedaljen till Norrköping. Om tre veckor ska hon göra sin debut i 1,50-klassen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om