SM i Beachhandboll

SM-veckan innehåller totalt 47 olika sporter. Några av dem är välkända och andra mindre kända. En av de mindre kända är beachhandboll som var med för tredje gången.

Niklas Brunlöv arbetar på handbollsförbundet.

Niklas Brunlöv arbetar på handbollsförbundet.

Foto: Tommy Pettersson

Sport2016-07-13 09:00

I folkparken råder det nästan alltid febril verksamhet och särskilt under SM-veckan som nu snart pågått i en veckas tid och avslutas under onsdagen. En av de mer okända sporterna som var med och gjorde upp om SM-titeln är Beachhandboll eller Sandboll som det också heter.

16 lag

Totalt är det 16 lag som gör upp om SM-guldet, åtta dam och herrlag, nu under SM-veckan, berättar Niklas Brunlöv som arbetar åt Svenska handbollsförbundet och är projektledare för just Beachhandbollen som är, enligt honom, en sport på frammarsch.

Många timmar i TV

Det är tredje gången vi är med under SM-veckan och jag tycker att vi får ett bra genomslag i SVT då de säkert visat upp mot fyra timmar från våra tävlingar. Vi är ju en liten sport och är tacksamma för all uppbackning vi får, menar Niklas Brunlöv som berättar lite om reglerna och en del av finesserna. Band annat kan man få två poäng om man "snurrar" när man kastar bollen i mål, en "japan" ger också flera poäng och sist men inte minst så har man en spelare som kallas "specialisten" och som har en fri roll. Målvakten kan även den vara mer aktiv i spelet och inte enbart vakta målet.

Beachhandboll, så funkar det:
Beachhandboll eller sandboll är en variant av handboll som förutom att den spelas i sand även har något annorlunda regler. Det kan dock förekomma skillnader av dessa regler i olika turneringar. 2002 bestämdes det om gemensamma internationella regler för beachhandboll. Spelplanen är en rektangel, 27m lång och 12m bred. Den består av ett spelområde och två målområden. Spelplanens underlag ska bestå av ett minst 40cm tjockt lager av sand. Runt spelplanen ska det finnas en säkerhetszon på 3meter. Målen ska vara 3meter breda och 2meter höga. Matchen består av två halvlekar som håller på i 10 minuter och med en halvtidspaus på högst 5 minuter. Vinnaren av varje halvlek tilldelas en poäng. Om halvleken inte gett en vinnare så använder man sig av "Golden goal". Om vardera laget vinner en halvlek var så använder man sig av "Shoot out" (En spelare mot målvakten). Ett lag kan i princip bestå av upp till 8 spelare. Minst 6 spelare måste vara närvarande när matchen börjar. Högst 4 spelare i varje lag (3 utespelare och 1 målvakt) får vara på spelplanen samtidigt. De återstående spelarna är avbytare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!