SM kvar trots nya datumbesked – med Duplantis

Upsala IF vidhåller planerna på att arrangera friidrotts-SM i mitten av augusti och räknar med att klubbens stavhoppsstjärna Armand Duplantis är med. Trots att Internationella friidrottsförbundet World Athletics öronmärkt tävlingskalendern för nationella mästerskap på en annan helg.

Svensk-amerikanske stavhoppsstjärnan Armand Duplantis friidrottsklubb Upsala IF arrangerar årets SM. Frågan är när tävlingarna arrangeras. Arkivbild.

Svensk-amerikanske stavhoppsstjärnan Armand Duplantis friidrottsklubb Upsala IF arrangerar årets SM. Frågan är när tävlingarna arrangeras. Arkivbild.

Foto: Michel Spingler/AP/TT

Sport2020-04-10 12:00

Internationella friidrottsförbundet World Athletics meddelade på långfredagen att helgen 8–9 augusti öronmärks för nationella mästerskap under 2020. Samtidigt planeras friidrotts-SM i Uppsala först helgen efter, 14–16 augusti.

– Det är ingenting som ändrar någonting, säger Henrik Wennberg, sportchef hos arrangören Upsala IF friidrott.

Duplantis-prioriterad tävling

Det nya beskedet från det internationella förbundet kan i praktiken innebära att Diamond League-tävlingar arrangeras under SM-helgen. Vilket även var möjligt innan coronapandemin bröt ut och tvingade friidrotten att tills vidare skjuta fram allt tävlande.

SM-arrangören Upsala IF vidhåller därmed sina planer på att ha tävlingarna på utsatta datum, och räknar med att klubbens egen stavhoppsstjärna Armand Duplantis är med.

– SM har hög prioritet i "Mondos" kalender. Om vi får ha ett SM på utsatta datum kommer "Mondo" att hoppa, säger Henrik Wennberg.

TT: Är du orolig över att World Athletics ska hindra er?

– Nej, det ser jag inte som något problem.

Hoppas på publik

På grund av coronavirusets spridning i Sverige har regeringen tills vidare förbjudit allmänna sammankomster på fler än 50 personer. Friidrotts-SM, som ska arrangeras på Uppsala friidrottsarena, fortsätter däremot sin biljettförsäljning i hopp om att förbudet är hävt om drygt fyra månader.

– Vi planerar för att det inte ska vara något förbud då. Men är klart att vi får omprioritera om det är så, säger Peter Jonsson, presschef för friidrotts-SM, till TT.

Sedan tidigare står det klart att OS i Tokyo flyttas till nästa år på grund av coronapandemin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!