Anhöriga bokar besök - pÄ torsdag hÀvs förbudet

Som det tidigare flaggats för kommer besöksförbudet pÄ Àldreboen att hÀvas. Nu har Vimmerby kommun kommit med vad som gÀller för besök.

FrÄn och med den 1 oktober Àr det Äterigen möjligt att göra besöks pÄ kommunens Àldreboenden.

FrÄn och med den 1 oktober Àr det Äterigen möjligt att göra besöks pÄ kommunens Àldreboenden.

Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Vimmerby2020-09-28 12:05

"Det kÀnns mycket bra och Àr efterlÀngtat hos boende och dess anhöriga! Vi har alla ett stort ansvar i att besöken ska ske pÄ ett sÀkert sÀtt med hÀnsyn till alla vÄra boende utifrÄn de rekommendationer som Àr framtagna." skriver Karin Holmgren, verksamhetschef för vÄrd- och omsorgsboenden i Vimmerby kommun, i ett mejl till oss.

I mitten av september meddelade regeringen att besöksförbudet pÄ Àldreboenden ska hÀvas frÄn och med den 1 oktober. Fram tills nu har det varit osÀkert pÄ vad beskedet innebÀr för Vimmerby kommuns fyra Àldreboenden och man invÀntade riktlinjer frÄn Socialstyrelsen för hur man ska gÄ till vÀga.

I ett pressmeddelande meddelar kommunen vad som gÀller vid besök. Boenden och anhöriga ska ha fÄtt informationen redan förra veckan, och bokningar har redan börjat komma in.

– NĂ€r vĂ„ra boenden öppnar upp för besök igen Ă€r det oerhört viktigt att alla besökare tar ett stort eget ansvar. De allmĂ€nna rĂ„den frĂ„n FolkhĂ€lsomyndigheten ska följas och för att vi ska ha möjlighet att hĂ„lla nere antal besökare kommer vi inte erbjuda oplanerade besök. Men vi tror att alla har förstĂ„else och vĂ„rt gemensamma fokus Ă€r att skydda vĂ„ra mest sköra Ă€ldre, sĂ€ger socialchef Anette Nilsson i pressmeddelandet. 

För att göra ett besök pĂ„ ett Ă€ldreboende krĂ€vs det att man bokat tid hos den enhet man vill besöka. Boendena har besökstid mellan 11-19 pĂ„ vardagar och 11-17 pĂ„ helger. Besök ska i möjligaste mĂ„n genomföras utomhus, men besöksrum inomhus har ocksĂ„ möblerats för att hĂ„lla avstĂ„nd och rengörs mellan varje besök. Det ska ocksĂ„ finnas engĂ„ngsvisir tillgĂ€ngliga för anvĂ€ndning vid besök. 

Det hĂ€vda besöksförbudet kommer med en del riktlinjer för hur sĂ€kra besök ska kunna genomföras, bland annat genom att besöken mĂ„ste bokas i förvĂ€g. InnebĂ€r det extraarbete för personalen? Hur hanterar man det i sĂ„dana fall? 

"Till en början kommer vi ha ”vĂ€rdar” pĂ„ plats pĂ„ vĂ„ra större boenden för att lotsa besök och informera om de riktlinjer vi har. VĂ„ra vĂ€rdar Ă€r medarbetare men som jobbar som vĂ€rdar under viss tid/viss dag. Vi kommer att utvĂ€rdera efter första helgen för att ta stĂ€llning till om vi behöver vĂ€rdar under en lĂ€ngre period." skriver Karin Holmgren.

Enligt Karin Holmgren har responsen pĂ„ att besöksförbudet nu kommer att hĂ€vas varit positiv hos bĂ„de anhöriga och boende, trots att besöken fortfarande kommer att ske med restriktioner. 

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!