"Snillen" spekulerar vilt: "Jag var helt ute och slirade"

Hockeyryktena avlöser varandra, en ny speedwaysäsong har påbörjats och lokalfotbollens maskineri har kommit igång rejält. Då är det hög tid för ett Sportsnack. Vi ställer frågorna – Allvin & Lidesjö svarar!

Torbjörn Allvin och Jens Lidesjö skriver bland annat om Dackarnas drömstart, Nathalie Johanssons skada och Hebes starka lagbygge.

Torbjörn Allvin och Jens Lidesjö skriver bland annat om Dackarnas drömstart, Nathalie Johanssons skada och Hebes starka lagbygge.

Foto: Vimmerby Tidning/TT

Sport2024-05-10 18:00

Jaha, Allvin. Du var på plats i Målilla i tisdags och fick känna doften av grus för första gången på länge när Dackarna vann övertygande. Hur är känslan efter premiären?

– Överraskad och aningen förvånad. Det här trodde jag verkligen inte. I mitt förhandstips trodde jag på knapp Dacke-seger, 46–44. Här var jag helt ute och slirade. Istället blev det kross, låt vara att heaten oftast var mycket jämnare än utfallet blev rent poängmässigt. Jag tror inte ens att ledare och förare trodde på det här innan premiären. Mest imponerad var jag av laginsatsen. Jodå, Målillagänget har konserverat mästarformen från 2023. 

Förresten. Publiken i matchen HM IS-HFK i Hjältevad på Kristi flygare fick se ett välbekant tränaransikte på hemmalagets bänk. Vad gjorde du där? Du kunde inte hålla dig borta från lokalfotbollen?

– Haha, vad ska jag säga om det egentligen? Något om att det inte riktigt var tänkt så, eller? Nämen, vi har faktiskt varit i kontakt i flera år och diskuterat, men tidigare har det inte passat eller så har jag haft andra tränaruppdrag. Att jag klev in nu gick snabbt och var lite på uppstuds. Sen är det ju så någonstans när man är van att vara en bricka i ett lag, att man saknar tugget i omklädningsrummet, förväntan inför en match, förberedelserna som krävs – och själva matchnerven i sig. Om jag fick blodad tand? Det kan du ge dig på, men jag har fört ett inre samtal med mig själv den här gången att jag inte får bli sådär uppslukad som jag normalt brukar bli. Jag kommer att finnas med framöver när det finns tid och när klubben vill att jag ska vara där. 

På tal om lokalfotbollen. Vilket, eller vilka, lag från de lägre divisionerna tycker ni utmärkt sig på ett eller annat sätt den här säsongen?

Lidesjö: – Hm... Inte bara för att kollega Allvin nu fått nytt uppdrag. Men att HM IS tagit tre av fem segrar i inledningen av den här säsongen är ändå starkt. De har ett något underskattat, stabilt lag, med en del spets framåt. Hjorted/Totebo har gjort det bra, men det hade man väl gissat. Det fanns såklart orosmoln för Södra Vi den här säsongen. Ny tränare in, visserligen ett bekant namn, och flera tongivande spelare som lämnat. Det var upplagt för en tuff säsong. Men att det skulle börja så här, med noll pinnar, tre mål framåt och 19 insläppta efter fem omgångar... Det hade jag väl inte räknat med. Nu gäller det bara för hela laget att knyta näven och inse att det nog kommer bli en kamp ända in i sista omgången för att rädda kontraktet. För "Sviffets" del är jag däremot orolig för att det inte kommer räcka. Redan en dryg fjärdedel av säsongen har gått.

Allvin: – Få se nu...spontant och ett snabbt svar: Hebe. Jag var på plats på Silvervallen (vilket fantastiskt namn på en fotbollsanläggning) i onsdags och blev imponerad i toppmötet mot Frödinge. Faktum är att Hebe känns komplett som lag. Jag såg faktiskt inte en enda svaghet i deras lagbygge – och då saknades ändå två av de bästa spelarna, Tobias Nilsson och Noah Sandelius. Det var bra rakt igenom, från målvakten Erik Arvidsson Hoffman, försvaret (med bjässen Robin Söderholm som ankare), till mittfältet med lagom dos av hårdhet (Christopher Einarsson), snabbhet och teknisk briljans – och forwards som vet hur man gör mål. 

Båda Vimmerby IF:s representationslag har fått fina starter på säsongerna. Vad säger du om det, Lidesjö?

– Inte för att skryta... Men vi på sportredaktionen basunerade tidigt på försäsongen ut att det kan bli VIF:s år i år, på både dam- och herrsidan. Att damerna ska vara en toppfavorit kommer inte som en överraskning. De gjorde en strålande säsong förra året och har fått in en Kenty-trio som förstärkning, bland annat. Herrarna var jag något mer skeptisk till. Att de skulle klara kontraktet med god marginal var en självklarhet med tanke på värvningarna. Men obesegrade efter fem omgångar? Nej, det trodde jag inte. Fredrik Falkevall har fått till något riktigt bra med VIF, och det känns som det finns ännu mer att ge.

I torsdags kom dock första förlusten för Vimmerby IF dam. Hur stor inverkan har Nathalie Johanssons skada på det?

– Det påverkar enormt mycket, såklart. Alla vet vilka spetskvaliteter hon besitter och hur viktig hon är för detta unga VIF-lag. Trots att hon har många år kvar i gamet har hon redan en stor erfarenhet och 37 mål förra året talar sitt tydliga språk. När hon är borta spelar VIF utan sin klart bästa spelare, och säg mig vilket lag som inte skulle påverkas negativt av det?

– Mot Ulricehamn, som var förvånansvärt bra, saknades hennes närvaro på topp. VIF fick inte till en forcering som kunde rädda några poäng. Det var lite mellanmjölk över det hela. Kalla in en häxdoktor från Ekvatorialguinea och försök lösa den där skadeproblematiken. Pronto! Alla medel tillåtna i detta läge.

En fråga till er båda. Vad säger ni om Vimmerby Hockeys transferfönster så här långt?

Lidesjö: – Svår fråga. Utifrån det faktum att det mest varit rykten och inte så mycket som hänt. Det som är klart (i skrivande) är att min personliga favorit William Alftberg förlängt, vilket även Elias Lindgren och Robin Christoffersson gjort. Som vi avslöjade för ett tag sedan återvänder också Oskar Lindgren från Tingsryd. Enligt ryktesvägar kan VH ha gjort en riktigt kanondeal där för övrigt... Men inget vi kan fastställa. Nåväl. Bortsett från det har det spekulerats en hel del kring tränarnamn. 

Viktor Stråhle, som nyligen fick kicken från Björklöven, sägs vara aktuell. Det vore såklart ett starkt namn att få in. Med tanke på att han enligt uppgifter fortsatt får lön av Björklöven ända fram till april 2026 ger det VH en chans i racet om hans signatur. Det ger VH en realistisk ekonomisk möjlighet att knyta honom till sig. Sylve blir Stråhle! Känns rimligt. Hursomhelst är de signaturer som gjorts hittills helt rätt i min bok. Men snart måste Pelle Johansson ge oss och supportarna det vi väntar på. Langa fram rejäl spetsvärvning snart så vi får upp pulsen. Ludwig Wistén och Markus Ruuskanen kan vi börja med. Make it happen!

Allvin: – Jag säger att det surras överallt, om spelare hit och dit. Alltså, det är som vanligt med den skillnaden att nu är det spelare av annan kaliber det tisslas och tasslas om. Jag har knappt hunnit pusta ut efter allt som hände under de högintensiva veckorna i kvalserien. Och inte för att det har med truppen att göra ett enda dugg, men nästan vart jag än är när det snackas om sport, vilket oftast är naturligt med mig, så pratas det hockey, VH och bedriften de lyckades med. Jag är i detta nu nyss hemkommen från några timmars bevakning av Hultsfredsdagen – och såklart pratades det mycket om Vimmerby Hockey. 

Okej, okej. Till frågan. 

Bra start. Christoffersson och tre bra backar (Alftberg, Lindgren x 2) är klara. I min något romantiska och knappast cyniska hockeyvärld hade jag helst sett att hela högen av de som var med och såg till att den här bragden blev möjlig, även fick följa med på nästa resa i Allsvenskan. Nu är jag inte dummare än så att jag inser och förstår att det är omöjligt. Laget måste såklart spetsas till. Jag utgår från att Ström, Dageryd och Norberg adderas till klara spelare från den befintliga truppen på backsidan – och att även förstakedjan blir kvar intakt med Levin–Karlsson–Carlsson plus Adam Petersson, Jakob Heljemo, Isac Andersson och Hugo Ollila. Sen..., det är bara ösa på med nytt. Jag antar att det blir en mix av toppnamn från Hockeyettan och rutinerade allsvenska spelare.

Till sist. Hur ser helgen ut?

Lidesjö: – Jag är faktiskt mitt uppe i en flytt, så det finns att gööööra. Minst sagt. Om det uppstår några fria timmar får det nog i sportväg bli att slökolla Premier League och Allsvenskan, i vanlig ordning. "Mitt" Helsingborgs IF hoppade till liv och tog tre enormt viktiga pinnar borta mot Örgryte i tisdags. På söndag väntar Sandviken 15:00. Klart att det pirrar. Eller inte. 

Allvin: Sport. Det är min jobbarhelg. I kväll (fredag) ska jag ut till idylliska Dalavallen och mötet DSK-Tjust, På lördag Lojal och söndag VIF herr. Sen ska jag försöka peta in matcherna och i efterhand glutta lite snabbt på några av mina favoritlag, AIK och Tottenham på lördag – och Premier League-kval med West Bromwich på söndag. Matmässigt är frågan om jag ska slå till med en Pekingsoppa. Jag har förvisso fått rådet att inte äta för stark mat, men det vattnas i mina smaklökar bara jag tänker på den där soppan...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om