Matsuyama och Osaka är två japanska städer som framöver inte vill se löpare med OS-facklan på gatorna på grund av risken för folksamlingar.
En undersökning av nyhetsbyrån Kyodo News visade i början av veckan att 72 procent av de tillfrågande japanerna antingen vill att OS ställs in eller senareläggs.
Hemma i Sverige, där smittspridningen tagit ny fart, fyller SOK på truppen.
Jobbar stenhårt
TT: Många undrar om det verkligen blir ett OS. Vad säger du till dem, Peter Reinebo?
– Jag kan säga att organisationen för Tokyo 2020 och IOK är fortsatt väldigt målmedvetna om att försöka genomföra det. Man jobbar stenhårt med särskilda förberedelser kring covid-19 och det bygger mycket på tester och "bubblor".
– De allra flesta tävlingar i år har genomförts på ett alldeles utmärkt sätt men det här är naturligtvis en tävling av en annan dignitet, så... absolut, det är en utmaning. Men jag tror och hoppas att det går att genomföra.
TT: Det blir mycket spekulationer, ingen vet hur pandemin utvecklar sig, men finns det risk för att OS skalas ned än mer för att kunna genomföras?
– Den nedskalning som skett är att inte tillåta utländska besökare. Nästa steg var att skära i gästkvoterna. Alla dessa människor tillsammans blir ganska många. Nu pratar vi om ackrediterade gäster och i princip kan man säga att det rör sig om en halvering av antalet personer. Det är ett klokt och viktigt beslut.
Skär inte ned på idrottare
TT: Du ser ingen risk att antalet aktiva och ledare reduceras?
– Aktiva och ledare som behövs för att genomföra de planerade tävlingarna, där ska man inte skära ned. Däremot gör man allt för att öka säkerheten med tester, "bubblor" och restriktioner.
Vaccineringen av det svenska folket går trögt. Stora delar av befolkningen väntas inte hinna bli fullt ut vaccinerade i sommar. Reinebo ser ingen fara i att aktiva och ledare reser till Tokyo utan att ha fått två sprutor i armen.
– Jag utgår från att vi inte kommer att åka med en fullt ut vaccinerad trupp. Det viktigaste är att hela världen blir vaccinerad på sikt och att det finns en solidaritet i det och att prioriteringsreglerna respekteras. Vaccination är heller inte obligatorisk i OS. Vi ska lägga krutet på de regler och restriktioner som gäller i Tokyo.
Behandlas lika
TT: Så det väntas inga praktiska problem för den idrottare som inte är vaccinerad?
– Nej, alla kommer att behandlas lika. Det är inte så att de som är vaccinerade åker i en buss och övriga i en annan.
TT: Hur mycket har ni i stora drag fått ändra i den planering ni lade för ett OS 2020?
– Både mycket och lite. Lite så till vida att våra grundplaner ligger kvar, som ett förläger i Fukuoka för många idrotter. Huvuddelen av truppen kommer att bo i OS-byn i Tokyo. Det vi behöver förstärka är transporterna, så att vi har mer egna.
En av de stora förändringarna rör Sweden arena, den tänkta samlingsplatsen för OS-truppen, sponsorer, medier och gäster.
– Det blir inte det mingelpalats vi hade tänkt oss, utan mer en studiolösning och mer inramat.
Ställer in camp i Grekland
Parallellt med arbetet inför Tokyo jobbar SOK inför vinterspelen i Peking i februari. Pandemin ställer till det även i den planeringen. Tanken var att samla större delen av en tilltänkt OS-trupp i Grekland den 3–10 maj. I stället väntar en nedbantad version i Östersund 4–6 maj.
– Det går inte vara i Grekland eftersom landet förlängt sin nedstängning till mitten av maj. Vi gör om "campen" till olika informationsträffar för skididrotterna, säger Reinebo.
I slutet av maj väntar ett läger i Stockholm, bland annat med curlinglandslagen.