Speedwayklubben anmäld - "Vill inte kommentera"

När Västervik Speedway hade hemmapremiär på Hejla arena hade man fler än 50 gäster på plats i restaurangen. Polisen har därför upprättat en anmälan mot klubben.

Västervik speedways ordförande, Seimour Östervall.

Västervik speedways ordförande, Seimour Östervall.

Foto: David Eidhammer

Sport2020-09-02 09:46

Det var SVT nyheter som var först med att rapportera om anmälan mot Västervik Speedway. När klubben hade hemmapremiär så var restaurangen full av gäster och därför upprättade lokal polis en anmälan om brott mot ordningslagen. 

Viktor Haglind, kommunpolis i Västervik, säger att det finns en gränsdragningsproblematik gällande om klubben har tillstånd för restaurangverksamhet eller för offentlig tillställning. Om tillståndet gäller offentlig tillställning så är det 50 gäster som gäller enligt rådande restriktioner. 

– Vi tror att tillståndet gäller offentlig tillställning. Därför upprättade vi anmälan. 

– Vi kommer fortsätta att föra en dialog med speedwayklubben. Vi vet att många föreningar och idrottsklubbar är hårt pressade och främst vill vi underlätta för dem att förhålla sig till rådande lagstiftning. Det är inget vi kan påverka, det är något de har att förhålla sig till. 

Om det skulle visa sig att polisen har rätt, att klubbens tillstånd gäller offentlig tillställning och inte restaurangverksamhet, så kan klubben dömas för brott mot ordningslagen. Viktor Haglind säger att straffet oftast blir böter. 

I mitten av juli rapporterade MVT att Piraterna räknade med att kunna ta in omkring 300 gäster i sin restaurang under årets hemmamatcher. Där hade klubben fått godkänt av Miljö och hälsa på Motala kommun efter ett besök på plats i arenan.

Finns det andra klubbar i vårt polisområde som har gjort på samma sätt för att komma runt 50-gränsen?

– Jag vill inte uttala mig om det, säger Viktor Haglind.

Speedwayklubbens ordförande, Seimour Östervall, är kortfattad när vi når honom på onsdagsförmiddagen.

– Jag vill inte kommentera något under pågående utredning. 

Du vill inte berätta hur du ser på att anmälan upprättats?

– Nej.

Till SVT nyheter sa Seimour Östervall på tisdagen att de räknade med ungefär 170 sittande gäster under tisdagens match.

Polisen var på plats under tisdagens hemmamatch. Ulf Gollungberg vid Västervikspolisen är förundersökningsledare i ärendet, men hur många gäster som befann sig på arenan under tisdagskvällen vet han inte. 

– Det är ju ett oklart rättsläge i den skrivna anmälan och nu väntar vi på svar från rättsavdelningen om hur vi ska tolka det. Vi har varit i kontakt med rättschefen där, säger Ulf Gollungberg. 

Västervik speedway har polisanmälts för brott mot ordningslagen.
Västervik speedway har polisanmälts för brott mot ordningslagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!