SPORTÅRET 2020: Här är de mest minnesvärda matcherna

Det har blivit dags att sätta punkt för idrottsåret 2020. På många sätt har det varit ett märkligt år – som till stor del präglats av coronapandemin. Vimmerby IBK hann fira seriesegern innan viruset slog till, medan Vimmerby Hockey tvingades vända spelarbussen två gånger. Fotbollen och speedwayen gick på halvfart inför tomma läktare. Nu har vi på sportredaktionen sammanställt de tio mest minnesvärda matcherna från 2020. Gott nytt år!

Sporten har listat tio minnesvärda matcher från 2020!

Sporten har listat tio minnesvärda matcher från 2020!

Foto: Kollage

Sport2020-12-31 12:15

4 JANUARI: Gullringens GoIFSödra Vi IF (KM-final)

Precis som vanligt inleddes idrottsåret med Kommunmästerskapet i futsal – inför fullsatta läktare i Idrottshallen. Södra Vi IF gjorde en bra turnering och hade vittring på sin första titel någonsin. Men i finalen mot favoriten Gullringens GoIF tog det stopp. Haris Dreco gjorde matchens enda mål precis i slutet.

"Det var jäkligt skönt att få avgöra. Södra Vi gjorde det bra och var det enda lag som bjöd oss på hårt motstånd. Vi var förtjänta av segern", sa hjälten efteråt. 

28 FEBRUARI: Vimmerby IBK–Nässjö IBF (Division 2)

Efter flera misslyckade försök att nå division 1 gick Vimmerby IBK hela vägen. Avancemanget säkrades hemma i Idrottshallen, den 28 februari. Det blev 7–5 mot Nässjö, efter ett dramatiskt slut. VIBK-stjärnan Jonatan Green gjorde det sista målet på straff när klockan stod på 59:52.

Under hösten fick VIBK spela i en förbundsserie för första gången på cirka tio år. Dessvärre blev det bara några matcher, innan pandemin satte stopp. I nuläget är säsongen fortfarande pausad.

undefined
Patrik "Bobby" Karlsson och Jonas Elofsson firar avancemanget till division 1.

13 MARS: Hudiksvall–Vimmerby Hockey (Play Off 3)

För första gången sedan Vimmerby tog klivet upp i Hockeyettan missade laget att gå till Allettan. Det gjorde inte så mycket. Efter seger i Vårserien gick VH som tåget i playoff till coronan slog till med full kraft. 

Efter två bragdartade matchserier mot Kallinge och Huddinge var VH klart för sista rundan innan kvalserien till Allsvenskan.  

Mot Hudiksvall var VH underdogs. Nåja. Roman Semjonovs gav Vimmerby en drömstart med två snabba mål. Sedan stod det och vägde innan Anton Carlsson gjorde det förlösande 3–1-målet en bit in i tredje. Jesper Norbäck, Max Popovic och Linus Ljung fyllde på målkontot. 6–2 till slut. Vimmerby stod med ena skridskon i kvalserien. 

– Vår fördel är att de ska åka buss hem nu (tisdag) och har en dag mindre att återhämta sig, kan man säga. Fortsätter vi spela som vi gjorde i den tredje perioden så har vi bra chanser att vinna direkt på fredag, sa Phil Horsky efter matchen. 

På väg upp till returen i Hudiksvall förbyttes all glädje och förväntan till enorm besvikelse. VH fick vända bussen i Gävletrakten sedan Hudiksvall fått ett misstänkt coronafall. 

Framgångarna i playoff och det lika snöpliga slutet är något som verkligen gav avtryck under sportåret 2020. 

undefined
Vimmerby Hockey firar efter en seger mot Huddinge i playoff 2 i början av mars. Det som såg ut att leda till en kvalserie fick sedan ett abrupt slut.

11 AUGUSTI: Vetlanda–Dackarna (Elitserien)

Det som skulle bli en efterlängtad speedwaypremiär förvandlades till en mardröm – som lyckligtvis slutade bra. Vetlanda vann premiären mot Dackarna, men mycket av efterspelet kretsade kring Peter Ljungs otäcka olycka i det elfte heatet. Ljung krokade i Dackarnas Avon van Dyck, tappade kontrollen och slungades över luftstaketet rakt in i en stolpe. Han slogs medvetslös direkt men återfick sedan både medvetande och känsel.

Ljung var tillbaka och tävlade nio (!) dagar senare.

13 AUGUSTI: Hultsfreds FK–Målilla GoIF (Division 5)

Hultsfreds FK mot Målilla GoIF. Det är ett derby det brukar slå gnistor om. Inget undantag på Knektavallen den 13 augusti när lagen möttes i division 5. Matchen slutade 1-1, men snackisen efteråt var att HFK fick fyra (!) röda kort. "Så här får det inte gå till", sa tränaren Krister Borgh kritiskt.

Charlie Olsson och Dino Teljigovic fick lämna planen efter två gula kort med tio minuter kvar att spela. I slutet fick även Oscar Karlsson rött kort och också den skadade målvakten Nader Alsafadi (från bänken). 

16 SEPTEMBER: Rimforsa IF–Smedby AIS (Semifinal Östgötacupen)

Rimforsa IF:s segertåg bara fortsatte. Division 3-laget slog ut Smedby, från division 1, i semifinalen av Östgötacupen. Maja Bjerkinger var helt fenomenal i RIF-målet. "Det här var en riktig jäkla skalp", sa RIF-damernas tränare Mats Andersson efter 3–1-segern och den säkrade finalplatsen.

Laget hade parallellt med det även gått som tåget i serien, och tog sig sedermera upp till division 2. I cupfinalen föll RIF med 10–1 mot ett fantastiskt IFK Norrköping, som ska spela i Elitettan nästa säsong.

undefined
Rimforsa IF:s damer firar andraplatsen i cupen. Men semifinalen mot Smedby var en av årets mest minnesvärda matcher.

25 SEPTEMBER: Vimmerby IF–Gullringens GoIF (Division 4)

För första gången sedan 2009 möttes Vimmerby IF och Gullringens GoIF i seriesammanhang. Även om inte förutsättningarna var de bästa (läs publikfritt och ösregn) var matchen den 25 september något extra – med mycket prestige i potten. Derbyt slutade 1–1. Haris Dreco gav Gullringen ledningen tidigt, innan Rickard Thuresson kvitterade från straffpunkten i den andra halvleken.

I de övriga derbymatcherna vann både VIF och Gullringen över IFK Tuna, med 3–0 respektive 2–0.

3 OKTOBER: Kisa BK–Finspångs FF (Division 5)

En ren seriefinal i sista omgången. Ja, det var upplagt för en rysare när Kisa BK och Finspångs FF möttes. När matchen stod och vägde visade 19-årige Hampus Härnström vägen med en frisparkskanon i krysset.

Efter det förlösande 2–1-målet släppte aldrig Kisa greppet. "Det är helt stört! Vi har slitit så hårt för det här, och till slut lyckades vi vinna. Det är det bästa jag har varit med om", sa Härnström.

Nästa säsong får KBK återigen spela i division 4.

undefined
Hampus Härnströms frisparkspärla låg till grund för Kisa BK:s seger mot Finspång, där man säkrade seriesegern i division 5.

24 OKTOBER: Djursdala SK–VSGF/JAIK (Division 5-kval)

Den lokala fotbollssäsongen avslutades. På Dalavallen var det stor dramatik – när DSK och VSGF/JAIK möttes i en avgörande kvalmatch till division 5. På övertid tryckte Andreas Gunnarsson in 2–1 till hemmalaget från nära håll. Det var 29-åringens första seniormål i karriären.

Du väntade på det perfekta tillfället?

"Precis! Det gäller att spara sig. När jag fattade att målet var godkänt var det ren eufori."

Tack vare segern räddade DSK nytt kontrakt i femman.

25 NOVEMBER: Nybro Vikings–Vimmerby Hockey (Hockeyettan)

Matchen spelades inte – men blev ändå minnesvärd. Den 25 november satte sig VH-spelarna i bussen för att åka mot Nybro – trots att VH fått två bekräftade fall av covid-19 inom truppen. Sen ändrades förutsättningarna. Bussen, som nästan var framme i Nybro, åkte hem till Vimmerby igen.

VH vägrade spela – och efterspelet blev minst sagt hett. Till slut bestämde Tävlingsnämnden att matchen skulle spelas vid ett senare tillfälle.

Den 26 december spelades matchen och Nybro vann med 5–3.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!