SPORTÅRET 2021: Här är händelserna vi minns

Det har blivit dags att sätta punkt för idrottsåret 2021. På många sätt har det varit ett märkligt år – som till stor del präglats av coronapandemin, både i inledningen och i slutet av det. Nu har vi på sportredaktionen sammanställt de tio mest minnesvärda händelserna från 2021. Gott nytt år!

Vi har listat de tio mest minnesvärda händelserna i sportväg från året 2021.

Vi har listat de tio mest minnesvärda händelserna i sportväg från året 2021.

Foto: Haris Dreco/Bildbyrån/StrikeCloud

Sport2021-12-31 12:00

DACKARNA VANN SM-GULD – EFTER 14 ÅRS VÄNTAN

Längtan var stor. Försöken många. Men Dackarna lyckades inte fullt ut. Tills nu. 2021 var året då Dackarna återigen blev svenska mästare i speedway.

Inför i stort sett varje säsong sedan guldåret 2007, snackades det om Dackarna som en allvarlig utmanare till mästerskapstiteln. Och visst var Målillaklubben där och nosade. Säsong för säsong. Medaljerna staplades på hög. Det var ändå det där lilla sista som saknades.

När den meriterade Mikael Teurnberg anlände till Småland och Målilla hade han som de flesta av hans företrädare på lagledarposten en given dröm och en förhoppning om att fixa det efterlängtade guldet. Och visst lyckades han.

Titeljakten och den slutliga framgången för Dackarna var något som gav starkt avtryck under sportåret 2021.

Alla bitar föll på plats och värvningarna av stjärnorna och de tidigare världsmästarna Jason Doyle och Tai Woffinden, kompletterat med de spännande nytillskotten Rasmus Jensen och Luke Becker, slog verkligen väl ut.

Kvartsfinalen mot ett sargat Lejonen inleddes skakigt. Storfavoriten från Målilla fick det inte att stämma i Gislaved. På hemmaovalen var det sedan inget snack. I semin väntade ett stjärnspäckat rivalmöte mot Västervik. Ett Västervik som kopplade ett grepp efter stark körning på Skrotfrag Arena. Det hade de inte mycket för. I returen imponerade Dackarna oerhört och stod för en av klubbens bästa insatser de senaste tio åren. Final väntade – mot Smederna. Igen. Där kunde inget stoppa ett guldtörstande Dackarna. Det firades vilt. Så pass att pokalen glömdes i ett omklädningsrum i Eskilstuna. Men det är en helt annan historia...

undefined
Eufori. Dackarna hade väntat på den här stunden i 14 år. 2021 blev man återigen svenska mästare i speedway.

VILKEN SÄSONG AV SERIESEGRANDE KISA BK

De vann division fem säsongen 2020. Samma visa i år, i en division högre. Kisa BK har verkligen hittat vinnarspåret de senaste säsongerna. Det spelade ingen som helst roll att det blev torsk i de två sista seriematcherna, KBK stod som slutsegrare ändå. De gulvita gjorde flest mål, 29, och hade också seriens målkung i Abdi Said (15) i sitt lag. En av de mest minnesvärda matcherna var det heta derbyt borta mot Rimforsa, där Kisa vann med 4–2. Nu väntar spel i trean för KBK.

JESPER SVENSSONS MAKALÖSA BOWLING-VM

Vad ska man egentligen säga om Jesper Svenssons VM-äventyr? Ja, två världsrekord och ett guld (Mixed) räcker. Bowlingstjärnan från Vimmerby tog även ett silver och ett brons på VM i Dubai.

Svensson slog inledningsvis 1345 (269-259-279-279-259) över fem serier, vilket var världsrekord. Det följde han sedan upp tillsammans med Pontus Andersson, när duon slog 2467 över tio serier vilket är den högsta noteringen någonsin i ett VM och därmed världsrekord.

undefined
Guldkyssen. Jesper Svensson och sambon Joline Persson Planefors fick uppleva VM-guldet tillsammans.

DJURSDALA SK VANN DIVISION 5

Efter en imponerande säsong stod Djursdala SK där med seriesegern som i en liten ask. Det sista hindret var HM IS på hemmaplan. DSK briljerade och vann med 5–0, vilket innebar guldhattar och avancemang till division 4.

Backen Martin Larsson trodde inte på serieseger när säsongen drog igång.

– Nej, det känns overkligt att vi lyckades. Vi har ett lag fyllt av vinnarskallar som spelar med hjärta och det räcker långt, sa han kort efter den avslutande matchen.

GALEN MÅLFEST I DERBYT

Det tog sex sekunder. Sedan hade Emil Sjökvist spräckt målnollan för HM IS borta mot IBK Svala. Det var starten på en galen målfest i division fyra-matchen. Efter en period var ställningen 2–7. Efter två hade vi 8–11 på resultattavlan. Till slut blev det 14–14 och totalt 28 mål. Det betyder i princip ett mål varannan minut. Det här var verkligen ett derby att minnas och en av de mest spektakulära och mest intressanta matcherna under hela 2021.

undefined
Målglatt. Innebandyderbyt mellan IBK Svala och HM IS blev minst sagt minnesvärt.

VIMMERBY HADE GREPP OM KVALSERIEPLATSEN

Så nära. Vimmerby Hockey var ännu en gång en hårsmån från att nå kvalserien till Hockeyallsvenskan. Efter ett osannolikt drama mot Troja/Ljungby fick de bita i det sura äpplet i den avgörande kampen. Det räckte inte att VH hade ledningen med 2–0. Troja gjorde nämligen tre raka mål, samtliga av förre VH-backen Kevin Karlsson. Todd Winder kvitterade, men Troja vann till slut med 4–3, gick till kvalserien och vann den och blev klart för Allsvenskan.

"KOSSES" MINNESVÄRDA OS-ÄVENTYR

Ett fantastiskt mästerskap nådde sin kulmen. Sverige mot Kanada i OS-final i fotboll. Vimmerbytjejen Kosovare Asllani stod där med bollen på punkten i straffläggningen – men missade. Hon var inte ensam om att missa. Sverige förlorade och fick nöja sig med ett silver – igen.

Men det var en turnering som fick hela landet att vibrera. Ett minne för alla fotbollsälskare. Och "Kosse" blev också Vimmerbys främsta olympier efter silvermedaljen, som var hennes andra i livet.

undefined
Besvikelse. Kosovare Asllani och Sverige föll på målsnöret igen när man förlorade OS-finalen mot Kanada.

DERBYFÖRLUSTEN BLEV KOSTSAM FÖR VIF

Vimmerby IF räknades som en av favoriterna till att ta hem damtvåan. Efter en förlust borta mot toppkonkurrenten Eksjö var laget tvungna att vinna derbyt borta mot Tjust IF för att ha chansen. Skyttedrottningen Nathalie Johansson kvitterade till 1–1 och 2–2, men till slut avgjorde Tjust och vann med 4–2. Tjust vann också serien.

– Vi spelade ändå en fin fotboll och var bättre spelmässigt, men Tjust är bra på det de gör, sa VIF-tränaren Mikael Rinaldo om matchen.

RIMFORSA SLOG SANSLÖST MÅLREKORD

Rimforsa har en trupp fylld av välmeriterade spelare för att vara division II. I år lyckades de sätta klubbrekord i antal gjorda mål. Den tidigare noteringen på 23 mål pulveriserades då RIF besegrade IBK Succé borta med förkrossande 37–0. Tolv mål föll i första perioden, 16 i den andra och i tredje slog man av på takten och noterade nio.

Noterbart var att alla utespelare i RIF gjorde poäng. Bäst av alla var Arvid Borell med 4+7. Nu återstår det att se om laget kan ta hem seriesegern.

EFTERLÄNGTAT SM I MOTOCROSS I VIMMERBY

För första gången på 15 år arrangerade Vimmerby MS ett stort mästerskap i motocross i Gnagaredalen. Finalerna i SM-serien avgjordes i mitten av september. Ken Bengtsson från Getinge tog hem guldet i MX2 via två heatsegrar. Sara Andersen från Danmark lyckades med samma bedrift i MX Women. 

– Vi är helnöjda med arrangemanget och har bara fått positiv respons, både från förbundet och från förarna, sa Vimmerbys ordförande Roger Karlsson. 

undefined
Längtan. Josefine Berglund från Vimmerby var en av många som hade väntat på att motocross-SM skulle komma till stan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!