Sportchefen: "Inte positivt för någon"

En av svensk brottnings största stjärnor avstängd i fyra år för dopning. Domen mot Jenny Fransson är ett hårt slag för sporten. –Det är klart att så här svarta rubriker är inte positivt för någon, säger Zakarias Tallroth, sportchef på Svenska brottningsförbundet.

Stjärnan Jenny Franssons dopningsaffär har blivit en smäll för svensk brottning. Arkivbild.

Stjärnan Jenny Franssons dopningsaffär har blivit en smäll för svensk brottning. Arkivbild.

Foto: Aleksandar Djorovic/TT

Sport2020-06-25 16:00

Tallroth säger dock att han inte blev överraskad av den hårda domen.

– Det var ganska väntat I och med att Dopingkommissionen lämnade ett yrkande på fyra år till Dopingnämnden i maj månad. Vi accepterar domen och så jobbar vi vidare för att det förhoppningsvis inte ska hända igen.

TT: Vad betyder domen för er?

– Det har varit tungt för svensk brottning ända sedan i januari när det kom ut. Samtidigt så är vi trygga med vad vi gör och hur det fungerar i vårt arbete för en ren idrott. Självfallet har vi sett över vårt antidopningsprogram och vår handlingsplan och gör ständigt justeringar där. Men det är klart att så här svarta rubriker är inte positivt för någon. Men vi har överlevt liknande smällar förut.

TT: Vad har ni konkret vässat till?

– Det gäller att hela tiden informera och få alla att förstå och vara medvetna om hur man ska förhålla sig till att vara elitidrottare. Egenansvaret till vad man stoppar i sig och var man ställer sina flaskor och hela den biten. Det kan man inte göra för lite av. Om man inte har tänkt på det innan så tror jag alla har blivit mer observanta nu, säger Tallroth.

Jenny Fransson har tagit både VM-guld och OS-brons och dopningsaffären har påverkat stämningen i landslaget.

– Vi åkte ju till EM direkt i februari och då var det ganska påtagligt, det var ganska turbulent framför allt för tjejerna som har tränat med Jenny, vissa av dem i 15-20 år. Då var det en ganska tuff period, men någonstans på vägen måste arbetet fortsätta, de har ju sina egna mål och har ändå lyckats hitta fokus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!